Кои хора не трябва да ядат авокадо?

49142
Кои хора не трябва да ядат авокадо?
Снимка: iStock

Авокадото съдържа витамини, минерали и здравословни мазнини, но се оказва, че има хора, които не трябва да го ядат.

Авокадото често се добавя към салати и се използва за приготвяне на различни апетитки върху хляб. Въпреки че много хора смятат авокадото за зеленчук, то всъщност е плод. И основната му разлика от другите плодове е, че практически не съдържа захар, но съдържа здравословни мазнини, витамини и минерали.

Състав на авокадо

Само 40 грама авокадо, съдържат 3,4 грама въглехидрати, 6 грама мазнини, 3 грама фибри и по-малко от 1 грам захар. Калоричното съдържание на „плода“ е 65 Kcal.

Авокадото съдържа витамини C, K, E, B6, рибофлавин, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина, калий и магнезий. Също така в този плод можете да намерите голямо количество лутеин, Омега-3 мастни киселини и β-каротин.

Въпреки че по-голямата част от калориите на авокадото идват от мазнини, то може да се яде дори по време на диета. Това е така, защото това са здравословни мазнини, които насърчават дълготрайно усещането за ситост. Разграждането на въглехидратите също се забавя, което спомага за поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Защо е добре да ядем авокадо?

Авокадото е много полезно за човешкото здраве. По-специално, трябва да го ядете:

1.       За сърцето - авокадото помага за поддържане на баланса на холестерола в кръвта. Само едно парче от този плод съдържа 25 g растителен стерол, който е известен като β-ситостерол. Ако присъства във вашата диета, не е нужно да се притеснявате за нормалните нива на холестерола в кръвта.

7-те изненадващи предимства на авокадото, за които може би не знаете

Авокадото също съдържа мононенаситени мазнини. Според Американската сърдечна асоциация, когато се консумира вместо трансмазнини и наситени мазнини в умерени количества, той значително намалява нивата на лошия холестерол и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

2.       За очите – авокадото съдържа пигментите зеаксантин и лутеин, които могат да се видят и в тъканта на ретината. Имат антиоксидантни свойства и предпазват очите от увреждания, настъпващи с възрастта. Проучванията показват, че тези антиоксиданти също намаляват риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта.

3.       При остеопороза, благодарение на витамин К (само един плод осигурява 50% от препоръчителната дневна норма), авокадото стимулира отлагането на калций в костите и предотвратява загубата му чрез укрепващата костите урина.

4.       Срещу депресия и тумори авокадото съдържа фолиева киселина, която значително намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, стомаха, панкреаса и шийката на матката. Освен това помага в борбата с депресията и подобрява апетита и съня.

5.       За нормална функция на червата 100 г авокадо съдържат приблизително 7 килограма, което е 27% от дневната нужда. Фибрите насърчават чревната подвижност и премахват токсините от тялото. Според изследвания авокадото регулира имунната система и възпалението. И според учените ежедневната консумация на фибри помага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето, хипертония, инсулт, затлъстяване, диабет и други стомашно-чревни заболявания. Доказано е, че фибрите нормализират кръвното налягане и нивата на холестерола, като по този начин помагат за отслабване.

Няколко причини да ядете авокадо редовно

6.       За мускулите - авокадото съдържа калий (100 г плод - 14% от дневната норма), който е необходим за мускулната контракция и нивата на калций в тялото, а също така предотвратява остеопорозата. Учените са открили, че адекватният прием на калий помага за нормализиране на кръвното налягане и предотвратява инфаркти, бъбречна недостатъчност и инсулти.

Кои хора не трябва да ядат авокадо?

Въпреки че ползите от авокадото са доказани от много изследвания, този плод е добре да не се консумира от възрастни хора, особено ако страдат от различни хронични заболявания. Преди да го въведете в диетата си, по-добре е да се консултирате с лекар.

Хората, които приемат антикоагуланти (разредители на кръвта), не трябва да ядат авокадо. Съдържа голямо количество витамин К, което намалява ефективността на такива лекарства, тъй като повишава съсирването на кръвта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com