Ендокринолог: Кои са редките форми на захарен диабет ?

4937
Ендокринолог: Кои са редките форми на захарен диабет ?
Снимка: iStock

Захарният диабет е хронично заболяване, което се характеризира с високи нива на кръвната захар и води до трайни увреждания на кръвоносните съдове и органите. Захарен диабет тип 1 и тип 2 са добре познати, но има и много други варианти, за чието съществуване повечето хора не предполагат. Кои са те ?

Моногенни форми на захарен диабет:

Има две основни групи – едната е свързана с нарушена инсулинова секреция, а другата с инсулинова резистентност. Моногенен обозначава наличието на мутация в даден ген, която се наследява.

MODY е диабет, който се проявява в млада възраст – под 25-годишна възраст, доста прилича на захарен диабет тип 2 при възрастните. Това е моногенна форма на диабет, която се унаследява, ако единият родител е носител на мутацията, шансът да се предаде на неговите деца е цели 50%. MODY се среща в няколко поколения на една и съща фамилия и обхваща от 1 до 3% от случаите на диабет по света.

Спането на светло увеличава риска от диабет и хипертония

MODY е по-лека форма на захарен диабет и обикновено се диагностицира случайно по време на профилактични прегледи. Среща се при млади момчета и момичета, които имат нормално телосложение и обикновено при тях не се налага употребата на инсулин.

При този тип диабет има дефект в секрецията на инсулина и обикновено това не засяга неговото действие. Има 6 основни типа MODY, като всеки от тях е вследствие на мутация в различен ген, като най-честите форми са MODY 1, 2 и 3. Пациентите, които имат втория тип, са с леко повишена кръвна захар на гладно и рядко имат нужда от терапия, но е възможно това да се наложи по време на бременност. Пациентите с MODY 1 и 3 реагират добре на лечението със сулфанилурейни препарати и рядко се налага да използват инсулин.

Много е вероятно човек, който има нетипично протичане на диабет и доста роднини с диабет, който не прилича нито на тип 1, нито на тип 2, да има захарен диабет тип MODY. Тези хора обикновено нямат наднормено тегло, но са с леко повишена кръвна захар сутрин на гладно – между 5,5 и 8,5 ммол/л и стабилни нива на гликиран хемоглобин – между 5,6% и 7,6%.

Ако имате висока кръвна захар – това са първите 2 симптома

Важно е да бъде поставена правилната диагноза, защото пациентите, които имат диабет тип MODY не трябва да се лекуват по същия начин както пациентите с диабет тип 1 или 2. Това важи особено за MODY тип 2, при който се доказва, че не настъпват хронични усложнения на диабета, дори да не се лекува. За да се изключи диабет тип 1, трябва да се изследват антитела срещу бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. За да се потвърди диагнозата захарен диабет тип MODY, трябва да се направи генетичен анализ и търсене на мутации за най-честите му форми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-честият признак на рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com