Помага или пречи уискито за високо кръвно?

9725
Помага или пречи уискито за високо кръвно?
Снимка: iStock/Guliver

В далечното минало шотландските монаси подкрепяли силите си с малки дози уиски. Така алкохолът помагал да се издържат суровите зими, да се преодоляват болките в ставите, предизвикани от вечната влага зад дебелите стени на манастирите, и за смилането на монашеската груба храна. Днешните учени потвърждават мнението, че една доза от 20-30 г концентрирана, силна алкохолна напитка действително оказва лечебен ефект. Най-любопитно е да се разбере как уискито влияе върху кръвното налягане, ако се има предвид популярното схващане, че то „смъква високото кръвно“.

Д-р Рената Фрейре Диаш разказва за проблема. Механизъм на действие. Попадайки в кръвта, етанолът в уискито действа разширяващо на кръвоносните съдове. Напитката влияе много бързо, като налягането спада до между 5 и 10 минути след изпиването на алкохола. Доказано е е експериментално, че 50-70 г уиски смъкват кръвното с 20 mm/Hg.

Обаче, това въобще не означава, че ако се увеличи алкохолната доза, налягането би продължило да намалява. Съвсем напротив: ако надхвърлите границата от 70 г уиски, подир 30-40 минути кръвното ви ще почне да се качва. Ако пък пиете 50-70 г всеки ден, организмът свиква и с времето налягането спада все по-малко.

С две думи: уискито не е подходящо средство за регулиране на кръвното!

Ефектът от напитката в значителна степен зависи от индивидуалните особености на организма. Например, при някои хора още след първата глътка от питието налягането се покачва.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете малко алкохол

За пациенти с установена редовна хипертония, постоянно приемащи лекарства, уискито е категорично и строго забранено: в него етанолът реагира с лекарствата, в резултат на което по-силни токсини навлизат в кръвта. Но за хора, които не използват лекарства, са полезни 50-70 г от напитката (внимание: не повече от 1-2 пъти в седмицата!). Счита се, че при индикации за високо кръвно може да консумирате само и единствено такова количество алкохол, което със сигурност не ще ви причини махмурлук. Определеното количество уиски е по-добре да се изпие не веднага, а с прекъсвания, през 4-5 часа. Обаче след това би трябвало да се въздържате от пиене на алкохол в продължение на 2-3 седмици. За жените (по причина на по-бавния метаболизъм) количеството на порцията без махмурлук е по-малко с 20-30%.

Коктейли с уиски при високо кръвно

При покачване на кръвното уискито е препоръчително да се смесва със сокове от ябълка или бреза, също от червени боровинки. Приблизителни пропорции: в 150 – 200 мл сок се добавят 50 мл уиски. Ледът в коктейлите се добавя по желание и на вкус.

Уискито се комбинира също добре със студен или горещ ройбос, особено с ягоди и шоколад. Ако кръвното е високо, в такъв случай за десерт ще е по-добре да се насочите не към обикновен чай, а към ройбос с резенче лимон: той смъква кръвното и намалява ефектите на алкохола. Ройбосът помага и сутрин против махмурлук. Хипертониците трябва да откажат кафе или чай с уиски.

Кой алкохол сваля кръвното и кой го повишава?

Уиски в случаи на ниско кръвно

При особено чувствителни хора с хипотония (ниско кръвно) даже малкото количество уиски е в състояние да предизвика световъртеж и гадене. При такива признаци напитката не бива да се консумира.

Тинктура от уиски с орехи

Тази тинктура ефективно помага при редовно и периодично повишаване на налягането, когато то се причинява от менопаузата. Нужно е да се смелят 100 г неузрели орехи заедно със зелените люспи и да се залеят с 0.5 литра уиски. Сместа престоява минимум 3 седмици на тъмно, после се филтрира. Пие се по чаена лъжичка 2-3 пъти дневно, 30 минути преди хранене. Тази тинктура се приготвя задължително от висококачествено уиски без добавки. Но преди да я използвате като лекарство, задължително се консултирайте с лекар.

Внимание! Тази статия е само информативна. Обръщайте се към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com