При горчив вкус в устата - каква диета е подходяща

7698
При горчив вкус в устата - каква диета е подходяща
Снимка: iStock

Горчивината в устата е характерен симптом на заболявания на стомашно-чревния тракт. Всъщност това е проява на "висок" патологичен дуоденогастроезофагеален рефлукс. Първоначално жлъчката от дванадесетопръстника, където идва от жлъчния мехур, се изхвърля в стомаха и след това в хранопровода, което е придружено от появата на горчивина в устата и жълто покритие върху езика.

Причините за този симптом са билиарна дисфункция на жлъчните пътища и сфинктерната система (обикновено хипотонична и хипокинетична, когато жлъчката застоява в жлъчния мехур), холецистит или холелитиаза.

Секрецията на жлъчката се извършва непрекъснато. От каналите (чернодробен и обикновен жлъчен) жлъчката навлиза в жлъчния мехур. Двигателната функция на пикочния мехур и сфинктера на Оди зависи от количеството и качеството на храната. Нарушеното изпразване на жлъчния мехур причинява болка, гадене и рефлукс на жлъчката в стомаха и по-нататък в хранопровода.

В същото време пациентите не винаги се оплакват от киселини, което показва преобладаването на алкалния компонент над киселинния. В кухината на стомаха и хранопровода киселинното съдържание се неутрализира от алкалното съдържание от дванадесетопръстника.

Предразполагащи фактори за този рефлукс са:

·         Нарушена функция на сфинктерите (тяхната недостатъчност), тъй като съдържанието на дванадесетопръстника първо преодолява пилорния и след това долния езофагеален сфинктер.

·         Антродуоденален дисмотилитет, който се причинява от дисбаланс на контракциите на стомаха (антрално и пилорно) и дванадесетопръстника.

·         В допълнение към дискомфорта и неприятните усещания за горчивина в устата, компонентите на съдържанието на дванадесетопръстника имат увреждащ ефект върху лигавицата на стомаха и хранопровода. Изследователите смятат, че жлъчните киселини имат основния увреждащ ефект.

Имате горчив вкус в устата - ето какво означава това

Каква диета е подходяща?

Храненето е от голямо значение при тази патология, зависи от количеството и качеството на храната. За горчивина в устата трябва да се постигне определен избор на храни и диета:

·         Разреждане на жлъчката, повишаване на контрактилната функция на пикочния мехур (в случай на недостатъчност) или намаляване на тонуса (в случай на хипертонус) и увеличаване на изтичането на жлъчка в червата (холеретични холекинетични продукти: екстракт от листа на берберис, екстракт от цветя на безсмъртниче, шипка екстракт).

·         Възстановяване на налягането в дванадесетопръстника (малки и редовни хранения).

·         Намаляване на метеоризма, като важен фактор за повишаване на интраабдоминалното налягане и появата на рефлукс, чрез елиминиране на храните, които го причиняват.

Кои са най-честите причини за горчив вкус в устата?

Диетата за горчивина в устата има общи принципи:

1.       Честото хранене на малки количества (5-6 пъти на ден) при стриктно спазване на диетата - това нормализира налягането в дванадесетопръстника и подобрява изпразването на жлъчния мехур. Не се допускат големи интервали между храненията.

2.       Изключване от диетата на алкохолни напитки, газирана вода, пушени, мазни и пържени храни, всякакви подправки - те нарушават потока на жлъчката и причинява болка.

3.       Избягване на храни, които предизвикват подуване (бобови растения, банани, черен хляб, грозде, бяло зеле, газирани напитки) и пържени и дълбоко пържени храни.

4.       При хиперкинетична дискинезия на жлъчния мехур ограничете консумацията на храни, които стимулират свиването на жлъчния мехур: животински мазнини, растителни масла, силни бульони (месо,риба,гъби).

5.       При хипокинетична дискинезия е разрешено включването на фибри (зеленчуци, плодове), консумацията на заквасена сметана, сметана, рохко сварени яйца, растителни масла, особено маслини.

6.       Препоръчва се използването на диетични трици, които са важни за подобряване на мотилитета на жлъчните пътища и жлъчния мехур, особено при наличие на жлъчен сладж (седимент), както и за чревната функция.

7.       Регулиране функцията на червата за лечение и предотвратяване на запек. Изпразването на червата се насърчава от: моркови, зелени салати, тиква, тиквички, дини, сини сливи, пъпеши, сушени кайсии, круши, портокали, мед. При нормално функциониращо черво вътреабдоминалното налягане се нормализира и жлъчката лесно се изпразва в дванадесетопръстника.

8.       Пийте достатъчно течности (1,5 литра на ден).

9.       Хранене 3 часа преди лягане с 1л

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com