Притеснителни признаци и симптоми на дефицит на витамин С

6015
Притеснителни признаци и симптоми на дефицит на витамин С
Снимка: iStock/Guliver

Индикаторите за дефицит на витамин С могат да включват умора, лесно натъртване и неравна кожа. Може да е по-вероятно да имате този дефицит, ако имате определени медицински състояния, включително анорексия.

Витамин С е основно хранително вещество, което трябва да се консумира редовно, за да се предотврати дефицит.

Най-честите рискови фактори за дефицит на витамин С са лоша диета, алкохолизъм, анорексия, тежки психични заболявания, тютюнопушене и диализа.

Докато симптомите на тежък дефицит на витамин С може да отнеме месеци, за да се развият, има някои фини признаци, за които трябва да внимавате.

Ето 15-те най-често срещани признака и симптоми на дефицит на витамин С.

1. Груба, неравна кожа

Витамин С играе ключова роля в производството на колаген, протеин, който е изобилен в съединителните тъкани като кожа, коса, стави, кости и кръвоносни съдове.

Когато нивата на витамин С са ниски, може да се развие състояние на кожата, известно като кератоза пиларис.

При това състояние на гърба на горната част на ръцете, бедрата или дупето се образува неравна „пилешка кожа“ поради натрупване на кератинов протеин в порите.

Кератозата пиларис, причинена от дефицит на витамин С, обикновено се появява след три до пет месеца неадекватен прием и отзвучава с добавки.

Въпреки това, има много други потенциални причини за кератоза пиларис, така че самото му присъствие не е достатъчно, за да се диагностицира дефицит.

2. Окосмяване по тялото с форма на тирбушон

Дефицитът на витамин С може също да доведе до израстване на косата в огънати или навити форми поради дефекти, които се развиват в протеиновата структура на косата, докато расте.

Косата с форма на тирбушон е един от отличителните признаци на дефицит на витамин С, но може да не е очевидна, тъй като тези увредени косми е по-вероятно да се накъсат или да паднат.

Аномалиите на косата често изчезват в рамките на един месец след лечение с адекватни количества витамин С.

3. Ярко червени космени фоликули

Космените фоликули на повърхността на кожата съдържат много малки кръвоносни съдове, които доставят кръв и хранителни вещества в областта.

Когато тялото има недостиг на витамин С, тези малки кръвоносни съдове стават крехки и се разкъсват лесно, което води до появата на малки яркочервени петна около космените фоликули.

В кой плод има най-много витамин C – ще познаете ли кой е той?

Това е известно като перифоликуларен кръвоизлив и добре документиран признак за тежък дефицит на витамин С.

Приемането на добавки с витамин С обикновено отстранява този симптом в рамките на две седмици.

4. Нокти с форма на лъжица с червени петна или линии

Ноктите с форма на лъжица се характеризират с вдлъбната си форма и често са тънки и чупливи.

Те са по-често свързани с желязодефицитна анемия, но също така са свързани с дефицит на витамин С.

Червени петна или вертикални линии в нокътното легло, известни като кръвоизлив на трески, също могат да се появят по време на дефицит на витамин С поради отслабени кръвоносни съдове, които лесно се разкъсват.

Докато визуалният вид на ноктите на ръцете и краката може да помогне да се определи вероятността от дефицит на витамин С, имайте предвид, че това не се счита за диагностично.

5. Суха, увредена кожа

Здравата кожа съдържа големи количества витамин С, особено в епидермиса или външния слой на кожата.

Витамин C поддържа кожата здрава, като я предпазва от окислително увреждане, причинено от слънцето и излагане на замърсители като цигарен дим или озон.

Той също така насърчава производството на колаген, което поддържа кожата да изглежда плътна и млада.

Високият прием на витамин С се свързва с по-добро качество на кожата, докато по-ниският прием е свързан с 10% повишен риск от развитие на суха, набръчкана кожа.

Докато сухата, увредена кожа може да бъде свързана с дефицит на витамин С, тя може да бъде причинена и от много други фактори, така че този симптом сам по себе си не е достатъчен за диагностициране на дефицит.

6. Лесно натъртване

Синините се появяват, когато кръвоносните съдове под кожата се разкъсат, което води до изтичане на кръв в околните области.

Лесното образуване на синини е често срещан признак за дефицит на витамин С, тъй като лошото производство на колаген причинява слаби кръвоносни съдове.

Свързаните с дефицит натъртвания могат да покриват големи участъци от тялото или да изглеждат като малки лилави точки под кожата.

Лесното образуване на синини често е един от първите очевидни симптоми на дефицит и трябва да изисква допълнително изследване на нивата на витамин С.

7. Бавно зарастващи рани

Тъй като дефицитът на витамин С забавя скоростта на образуване на колаген, това кара раните да зарастват по-бавно.

Изследванията показват, че хората с хронични, незаздравяващи язви на краката са значително по-склонни да имат дефицит на витамин С, отколкото тези без хронични язви на краката.

При тежки случаи на дефицит на витамин С старите рани могат дори да се отворят отново, което увеличава риска от инфекция.

Бавното зарастване на рани е един от по-напредналите признаци на дефицит и обикновено не се наблюдава, докато някой не е имал дефицит в продължение на много месеци

8. Болезнени, подути стави

Тъй като ставите съдържат много богата на колаген съединителна тъкан, те също могат да бъдат засегнати от дефицит на витамин С.

Има много докладвани случаи на болки в ставите, свързани с дефицит на витамин С, често достатъчно тежки, за да причинят накуцване или затруднено ходене.

Кървене в ставите може да възникне и при хора, които имат дефицит на витамин С, причинявайки подуване и допълнителна болка.

Въпреки това и двата симптома могат да бъдат лекувани с добавки с витамин С и обикновено отзвучават в рамките на една седмица.

9. Кървящи венци и загуба на зъби

Червени, подути, кървящи венци са друг често срещан признак за дефицит на витамин С.

Без достатъчно витамин С тъканта на венците отслабва и се възпалява, а кръвоносните съдове кървят по-лесно.

В напреднал стадий на дефицит на витамин С венците може дори да изглеждат лилави и гнили.

В крайна сметка зъбите могат да паднат поради нездрави венци и слаб дентин, калцирания вътрешен слой на зъбите.

10. Слаб имунитет

Проучванията показват, че витамин С се натрупва в различни видове имунни клетки, за да им помогне да се борят с инфекциите и да унищожат болестотворни патогени.

Дефицитът на витамин С е свързан със слаб имунитет и по-висок риск от инфекция, включително сериозни заболявания като пневмония.

Всъщност много хора със скорбут, заболяване, причинено от дефицит на витамин С, в крайна сметка умират от инфекция поради лошо функциониращата им имунна система.

11. Умора и лошо настроение

Два от най-ранните признаци на дефицит на витамин С са умора и лошо настроение.

Тези симптоми дори могат да се появят дори преди да се развие пълен дефицит.

Въпреки че умората и раздразнителността може да са едни от първите симптоми, които се появяват, те обикновено отзвучават само след няколко дни адекватен прием или в рамките на 24 часа след добавяне на високи дози.

12. Необяснимо наддаване на тегло

Витамин С може да помогне за предпазване от затлъстяване чрез регулиране на освобождаването на мазнини от мастните клетки, намаляване на хормоните на стреса и намаляване на възпалението.

Изследванията откриха последователна връзка между ниския прием на витамин С и излишните телесни мазнини, но не е ясно дали това е причинно-следствена връзка.

Интересното е, че ниските кръвни нива на витамин С са свързани с по-големи количества коремни мазнини, дори при хора с нормално тегло.

Докато излишната телесна мазнина сама по себе си не е достатъчна, за да покаже дефицит на витамин С, може да си струва да се изследва, след като бъдат изключени други фактори.

13. Хронично възпаление и оксидативен стрес

Витамин С е един от най-важните водоразтворими антиоксиданти в организма.

Той помага за предотвратяване на клетъчно увреждане чрез неутрализиране на свободните радикали, които могат да причинят оксидативен стрес и възпаление в тялото.

Оксидативният стрес и възпалението са свързани с много хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет, така че намаляването на нивата вероятно е от полза.

Ниският прием на витамин С е свързан с по-високи нива на възпаление и оксидативен стрес, както и с повишен риск от сърдечни заболявания.

Едно проучване установи, че възрастните с най-ниски нива на витамин С в кръвта са с близо 40% по-голяма вероятност да развият сърдечна недостатъчност в рамките на 15 години, отколкото тези с най-високи нива в кръвта, въпреки че не са имали дефицит на витамин С.

Дефицитът на витамин С е относително рядък в развитите страни, но все пак засяга повече от 1 на 20 души.

Тъй като хората не могат да произвеждат витамин С или да го съхраняват в големи количества, той трябва да се консумира редовно, за да се предотврати недостиг, в идеалния случай чрез пресни плодове и зеленчуци.

Кои са най-богатите на витамин C храни?

Има много признаци и симптоми на дефицит, повечето от които са свързани с нарушения в производството на колаген или недостатъчна консумация на антиоксиданти.

Някои от най-ранните признаци на дефицит включват умора, червени венци, лесно натъртване и кървене, болки в ставите и груба, неравна кожа.

С напредването на дефицита костите могат да станат крехки, могат да се развият деформации на ноктите и косата, заздравяването на рани може да отнеме повече време и имунната система страда.

Възпаление, желязодефицитна анемия и необяснимо наддаване на тегло може да са други признаци, за които трябва да следите.

За щастие, симптомите на дефицит обикновено се разрешават, след като нивата на витамин С се възстановят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com