Признаци на ADHD при възрастни, които не осъзнавате, че всъщност са симптоми

1195
Признаци на ADHD при възрастни, които не осъзнавате, че всъщност са симптоми
Снимка: iStock

Разстройството с дефицит на вниманието/хиперактивност се проявява по различен начин, когато сте по-възрастни. Ето червените знамена, които трябва да търсите.

С всичко, което има за жонглиране в живота, лесно е да се предположи, че всеки изпитва това чувство на потъване в бързи пясъци, докато навигира в поредния натоварен ден.

Експерти: Каква е връзката между възпалението и безпокойството

Но ако откриете, че това чувство е съчетано с екстремни нива на дезорганизация, невнимание и претоварване, това може да са признаци на разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност.

Характерните симптоми на ADHD - невнимание, импулсивност и хиперактивност - обикновено не са толкова забележими в зряла възраст, вероятно защото възрастните, чието ADHD не е диагностицирано в детството, са имали цял живот да анализират заедно уменията, необходими за компенсиране на техните симптоми.

Някои симптоми на ADHD също имитират тези на тревожност или депресия. Повечето хора първо ще бъдат диагностицирани с тези заболявания и ще бъдат разочаровани, когато лечението не успее да облекчи симптомите им.

В момента може да се окажете, че приписвате определени чувства и поведение на други неща – обвинявайки чувствата на свръхчувствителност върху твърде много кафе или щракане на замръзналия компютър при лишаване от сън – когато наистина това са симптоми на ADHD при възрастни.

Ето някои от по-подълите знаци, които може да пренебрегнете:

1. Отлагане до крайност

Мозъкът на ADHD винаги е нащрек за дейности, които ще предизвикат прилив на допамин, химикал в мозъка, който води до чувство на награда и удоволствие и има тенденция да е по-нисък при хората с разстройството.

Тъй като хората с ADHD имат проблеми с поддържането на достатъчно допамин по време на рутинни задачи, които не са толкова интересни за тях, може да се окаже, че правят всичко възможно, за да ги избегнат.

Обикновеният човек може да се почувства отегчен от рутинна задача, но при ADHD негативното усещане е по-екстремно - както и избягването му. Може да се пропусне като потенциален симптом на ADHD, защото изглежда като умишлен мързел и липса на мотивация.

2. Хиперфокусиране върху една и съща задача с часове

Ако имате ADHD, започването на задачи може да бъде трудно – особено задачи, които намирате за плашещи или смятате, че ще отнемат време – но след като започнете, може да се окажете толкова погълнати от това, което правите, че други важни задачи в крайна сметка да бъдат пренебрегнати като резултат.

Хиперфокусът е симптом, който лесно може да бъде пропуснат, защото изглежда, че човекът е мотивиран само да извършва определени дейности. Понякога се бърка като егоизъм и прекалено усърдие.

Смята се, че затрудненото превключване на предавките се причинява от ниски нива на допамин в мозъка: колкото по-погълнати сте от дадена задача, толкова по-голям е допаминовият тласък. Подобно е на това да си в зоната, само че в този контекст се чувстваш като в капан там.

Хиперфокусът в най-лошия си вид може да изглежда като писане и пренаписване на вашия отговор на обикновен имейл и невъзможност да преминете към нова задача или пропускане на важно събитие, защото не сте в състояние да се откъснете от работен проект.

3. Импулсивно харчене

Възрастните с ADHD са по-склонни да вземат лоши финансови решения - да речем, да правят импулсивни покупки за тази доза допамин, да отлагат скуката от плащането на сметки или да загубят представа кога са дължими.

Дефицитите в базалните ганглии - набор от структури в мозъка, които обработват начина, по който оценявате емоциите, мотивацията, целите и рисковете - може да са фактор.

Тези структури действат като комуникационна магистрала за различни области на мозъка, които трябва да работят заедно, за да ви помогнат да научите и формирате навици (като спазване на бюджет), както и да планирате и изпълнявате задачи (като спестяване за бъдещето).

По някакъв начин може да се установи, че базалните ганглии при човек с ADHD почти имат късо съединение, когато става въпрос за способността им да управляват сигналите, които преминават.

4. Загуба на всякакво чувство за време

По-известни като слепота във времето, хората с ADHD смятат, че е трудно да следят времето или да знаят колко време ще им трябва за извършване на дейност.

Досега нито една мозъчна област не е идентифицирана като тази, отговорна за възприемането на времето, но оценката на времето изглежда е свързана с префронталния кортекс частта от мозъка, която подпомага функционирането на изпълнителната власт, фокуса и вниманието, както и организационните умения, който разчита на сигнали от пътища, свързани с допамина, за да функционира правилно.

Това може да се превърне в постоянно закъснение – мислене, че имате достатъчно време и след това бързане. Може да знаете точния час на дадена среща, но напуснете къщата по това време, а не предварително, за да си осигурите място да пътувате до там, да паркирате и да се регистрирате.

5. Преживяване на емоционални изблици

От тревожни и раздразнителни през щастливи и бъбриви до ядосани и агресивни, хората с ADHD могат да изпитат емоционална дисрегулация, която ги кара да имат силни емоционални реакции, дори и да не ги очакват.

Това е свързано с трудностите, които могат да дойдат с управлението на вниманието и насочването на енергията, както и с намирането на подходящото ниво на умствена стимулация. Като се фокусираме само върху резултата – който изглежда като емоционално разстройство – а не върху основния проблем, това е друг симптом на ADHD при възрастни, който лесно се пренебрегва.

6. Забравяне на хранене

Изследванията предполагат силна връзка между ADHD и необичайните модели на хранене, като по-видните модели са преяждането и пълното забравяне на храната.

Точните механизми все още не са установени от изследователите, но може да има комбинация от фактори, включително нарушена мозъчна активност в префронталния кортекс и лимбичната система.

Когато на префронталния кортекс липсва допаминът, необходим за правилното функциониране, това може да попречи на способността ви да организирате, планирате и изпълнявате здравословни ястия и да поддържате последователни хранителни навици като цяло. Допаминовата суша може също така да увеличи вероятността да вземете полуфабрикати, за да задоволи мозъчните центрове за възнаграждение и да му даде необходимата стимулация, за да се съсредоточи.

Междувременно лимбичната система е отговорна за регулирането на нашите емоции, в допълнение към вниманието. В резултат на това може да използвате храната като начин несъзнателно да се справите със скуката и емоционалния дистрес - или да бъдете погълнати от задача до точката, в която забравяте да ядете с часове, благодарение на чувството, че сте отделени от сигналите за глад и ситост на тялото ви.

Може ли ашваганда да предизвиква безпокойство?

7. Имате проблеми със съня

Безсънието не означава непременно, че имате ADHD, но изследванията показват, че възрастните с ADHD може да са предразположени към проблеми със съня. Това може да е страничен ефект от нарушена активност в ретикуларната активираща система (RAS) - мрежа от нервни пътища в мозъчния ствол, които са от съществено значение за медииране на нивото на съзнание на човек.

RAS действа като устройство за скрининг, което филтрира входящите сензорни данни и изпраща сигнали на прилеп към мозъка, когато се натъкне на важни сензорни стимули, които трябва да бъдат адресирани.

Само за хората с ADHD дисрегулацията на RAS затруднява разграничаването между важна сензорна информация и това, което е просто шум. Резултатът? Затруднено регулиране на възбудата и преходите сън-събуждане.

Някои хора с ADHD също могат да имат биологични смущения в циркадния си ритъм. Две такива смущения са разстройство на забавената фаза на съня - когато сънят ви постоянно се забавя с два или повече часа след това, което се счита за стандартно време за лягане - и забавено начало на производството на мелатонин, хормонът на съня, който се включва през нощта, за да ви помогне да заспите.

8. Блъскащи се и монополизиращи разговори

Хората с ADHD могат да имат проблеми с проследяването на разговор благодарение на лошия контрол на вниманието и задържането на информация в момента.

Това може да доведе до често прекъсване, защото може да не си спомнят какво искат да кажат или какво е казал другият човек. Те също могат да се чувстват неспокойни и да имат желание да се включат с мисъл, която ги интересува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com