Различните фактори за появата на неприятна миризма на краката и как да я предотвратим?

13704
Различните фактори за появата на неприятна миризма на краката и как да я предотвратим?
Снимка: iStock/Guliver

Стресирате ли се, когато минавате през проверката на летището? Не понасяте да отидете в дома на най-добрия си приятел, защото трябва да оставите обувките си на вратата? Ще се почувствате ли малко по-добре, ако знаете, че технически не вие миришете отвратително? Нека разгледаме причините за миризмата на краката ви. 

Какво се случва с нас, когато спим с чорапи на краката си

За да разберем как краката ви произвеждат тези неприятни миризми, първо трябва да поговорим за потта. Тялото ви е покрито с жлези, които отделят пот, за да ви охлаждат. Има места в тялото ви, където концентрацията на потни жлези е много по-висока. Стъпалата ви са номер едно в този списък. Сама по себе си потта е без мирис, но тя играе съществена роля в подхранването на миризмата. Обувките и чорапите не оставят много място за дишане на краката ви, което задържа цялата тази потна влага, още по-добра за бактериалното семейство да се настани и да започне живот. 

Миризливи крака и обувки - как да ги махнем от живота си

Но те имат и други специфични критерии, които първо трябва да проверите в списък. Най-добрата среда за развитие на бактерии включва тези четири качества. Краката ви са топли. Те са потни. В обувките ви влиза кислород. А мъртвата кожа на краката ви е хранителен бюфет за бактериите. Когато всички тези бактерии се хранят, те отделят неприятни газове - основният виновник за миризливите ви крака. 

Как да премахнем лошата миризма от обувките?

Това са трите основни миризливи бактериални отпадъчни продукта. Метанетиолът, който кара краката ви да миришат на сяра и се получава, когато мъртвата кожа се изяжда от род бактерии, наречени brevibacterium. Миризмата му е подобна на тази на сирене. Изовалериановата киселина е друго съединение, което споделя този аромат на сирене, заедно с нещо като мирис на гранясал оцет. Изовалериановата киселина се произвежда, когато бактерия, наречена Staphylococcus epidermis, се нагълта с мъртвата ви кожа. 

Обувките ми миришат - какво да правя?

Пропановата киселина добавя миризма на гранясало, кисело и се произвежда от пропионибактериите, когато поглъщат аминокиселини, намиращи се в потта ви. Всеки път, когато обуете обувките си, вие на практика зареждате тези бактерии, причиняващи миризми, и поддържате цикъла на миризливите крака. Ето какво трябва да направите, за да се справите с миризмата. Искате да се насочите към потта, мъртвата кожа и бактериите, които те поддържат. Можете да измиете краката си с антибактериален сапун и да използвате пемза, за да отстраните мъртвата кожа, като по този начин прекъснете снабдяването на бактериите с храна. 

Коя е причината за неприятният мирис от ноктите на краката?

Очевидно е, че ежедневно трябва да използвате свежи чорапи и да се уверите, че те са изработени от дишащ естествен материал като памук, за да пропускат влагата навън. Когато събувате обувките си, оставете ги да се проветрят и се опитайте да ги запазите сухи. Също така, за да поддържате краката си сухи, можете да използвате абсолютно същия антиперспирант, който използвате за подмишниците си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com