Само 1 лъжичка ябълков оцет преди лягане - прави чудеса!

8562
Само 1 лъжичка ябълков оцет преди лягане - прави чудеса!
Снимка: iStock

Ябълковият оцет е известен не само с кулинарната си употреба, но и със здравословните си ползи. Някои хора имат различни причини преди лягане да изпиват лъжичка-две от него.

Д-р Татяна Занин ни обяснява и разказва за неговите предимства. 

1. Намалява кръвната захар

Изглежда, че консумацията му преди лягане е в състояние да забавя облекчаването на стомаха и по този начин да предотврати появата на скокообразни изменения в кръвната захар. Установено е и, че покачва инсулиновата чувствителност, която сама по себе си може да намалява степента на захарта; така е обяснено през 2014 г. в специализираното издание Nutrition Reviews.

2. Противомикробни свойства

Ябълковият оцет проявява противогъбични и антибактериални свойства. Това основно се дължи на главната му съставка: оцетната киселина. Известно е, че типичната причина за лошия дъх е бактерията Helicobacter pylori. Но бактериите по начало не се развиват в кисела среда - затова, ако имате лош дъх сутрин, гаргарата с разтвор от 2 с. л. (30 мл) оцет с малко топла вода може да помогне, както е обяснено в някои изследвания.

Ябълков оцет - наистина ли помага за отслабване

3. Помага за отслабване

Има някои индикации, че ябълковият оцет спомага за спадане на тегло, макар изследванията за това да са доста ограничени. По-конкретно, в проучване, проведено върху възрастни със затлъстяване, те приемали обикновени чайове всеки ден по 1 лъжица (15 мл), 2 лъжици (30 мл) или изобщо без ябълков оцет. 12 седмици по-късно групите, приемащи оцет, тежали значително по-малко и имали по-малко коремни мазнини в сравнение с останалите.

Смята се, че въпросната загуба на тегло е може би свързана с оцетната киселина, която редуцира натрупването на мазнини и усилва изгарянето им, потиска апетита – а също забавя храносмилането и освобождаването на хормони, които ни създават чувство на глад. Все пак, не е доказано, че тези възможни ползи от приемането на ябълков оцет зависят непременно от това, че се приема именно преди лягане.

Странични ефекти

1. Но е доказано, че редовното пиене на всякакъв вид оцет, както и консумирането на кисели храни, разяжда емайла на зъбите. Иначе казано, оцетът унищожава постепенно емайла на нашите зъби, който е външният слой, предпазващ ги от физическо и химическо увреждане. Поради това е препоръчително да плакнете устата си след консумиране на кисели напитки или храни.

Пийте ябълков оцет вечер за спокоен сън!

2. Може да провокира гадене и влошено храносмилане

Ябълковият оцет има ниво на pH 4,2. Това означава, че е по-близо до най-киселинния край на pH-скалата, която варира от 0 до 14 - а 0 е най-киселинната й част. Въобще киселите храни могат да причинят трудно храносмилане и киселинен рефлукс, особено ако се приемат преди лягане. При това е възможно ефектът на отслабване, който ябълковият оцет би оказал, да се дължи на гаденето, което причинява, и което ни кара да нямаме апетит.

3. Ябълковият оцет редуцира степента на калий в кръвта и в резултат на това да взаимодейства с дадени лекарства, които също го понижават; сред тях някои лекарства за диабет, както и диуретици.

4. В обобщение, изглежда, че практикуването за прием на ябълковия оцет преди лягане е възможно да има своите предимства, но и своите неблагоприятни ефекти. Ако решите да прилагате този метод, се препоръчва разреждане на оцета във вода. Но, по принцип, най-добре е преди това да се обърнете към вашия лекар.

Внимание! Статията предлага само обща информация, а не професионални препоръки. По въпросите в нея се допитвайте до медик-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com