Ябълков оцет - наистина ли помага за отслабване

49565
Ябълков оцет - наистина ли помага за отслабване
Снимка: iStock

Ябълковият оцет е идеален за тези, които се борят с излишните килограми. Но безопасен ли е този метод за отслабване? На този въпрос отговаряцдиетологът Лиза Атенская.

Какво казват учените за ползите на ябълковия оцет за отслабване?

"Основният критерий за доказана ефективност на всеки метод е потвърждението му в хода на научно изследване, извършено по всички правила. Освен това в случая с оцета трябва да се прави върху хора, а не върху гризачи, тъй като само от мишки не могат да се направят надеждни заключения", казва диетологът.

Сваляне на кръвна захар само с ябълков оцет - ето как

Д-р Атенская дава за пример японско проучване от 2009 г. В него са участвали пълни хора. Те получавали най-обикновен ябълков оцет, докато учените следели състоянието на телата им.

"В резултат на тримесечно наблюдение субектите загубили само един килограм. Това е много неубедителен резултат, особено за хора със затлъстяване. При правилна загуба на тегло те трябва да са загубили излишните килограми много по-бързо. Има обаче много въпроси относно това как точно е проведено това изследване. По този начин участниците в експеримента бяха помолени да не пият алкохол по време на експеримента. Алкохолът, както знаете, е висококалоричен и стимулира апетита, така че участниците биха могли да отслабнат просто като се откажат от силните напитки", казва лекарят.

Освен това, както отбелязва експертът, има въпроси за това как са избрани участниците в експеримента и дали изследването е било спонсорирано.

"Дори едно проучване да покаже, че оцетът е по-ефективен, би било грешка да се доверим само на едно изследване. Така че няма висококачествени научни доказателства, че оцетът наистина ви помага да отслабнете. Освен това ябълковият оцет може да увреди зъбния емайл. Ако искате да промените теглото си, по-добре е първо да промените подхода си към храненето", казва д-р Атенская.

Както отбелязва лекарят и диетолог Ирина Орлова, безсмисленото пиене на ябълков оцет може да бъде доста опасно за вашето здраве. Факт е, че неконтролираният прием на този продукт може да наруши баланса на стомашната киселинност и в резултат на това бактериалния състав на микрофлората.

С нея е съгласна д-р Зухра Павлова. Тя припомня, че ябълковият оцет е преди всичко киселина. Той има някои полезни свойства, но е погрешно да се възприема като продукт с „концентрирани ползи от ябълки“.

За болки в ставите - ябълковият оцет е вашето спасение!

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com