Сезонен косопад: Кога е време да посетите лекар?

2648
Сезонен косопад: Кога е време да посетите лекар?
Снимка: iStock

Косопадът е нормален физиологичен процес за човек, който обаче бързо може да се превърне в плешивост. За промени в окосмяването говорим, когато трябва спешно да посетите специалист.

Кога да посетите лекар?

Пролапсът е придружен от сърбеж и пърхот

Признаци като сърбеж и пърхот могат да са белег за себорейна алопеция. Заболяването представлява интензивен косопад поради прекомерна секреция на себум на главата. Прекомерната работа на мастните жлези води до активно производство на мазнини и запушване на космените фоликули. Роговите частици залепват и оформят вискозна маса, създавайки благоприятна среда за възпроизвеждане на гъбичките. Неговата активна жизнена дейност води до изтъняване и повишен косопад, чиито фоликули вече не могат да бъдат възстановени. Напредналият стадий на алопеция засяга огромни области на главата, в който случай само трансплантацията на коса ще помогне.

Лекар: Всички тези фактори причиняват косопад

Косата пада на кичури

След като си измиете косата или се срешете, събирате ли огромен куп паднала коса? Време е да си запишете час за ендокринолог. Загубата на коса по време на миене или разресване е нормален процес, но ако след такива процедури те могат да бъдат събрани в цял кок, тогава това е сигнал за сериозен проблем.

Поява на плешиви петна

Ако някои области на главата са забележимо изтънени, например слепоочията или темето, тогава рискът от развитие на алопеция ареата е висок. Заболяването е по-често при мъжете, но при жените носи повече дискомфорт. Обикновено плешивостта започва от темето и се премества в цялата област на главата. Една малка област на пролапс може да нарасне до голям размер или да провокира появата на нов фокус на възпаление.

За разлика от себорейната алопеция, алопеция ареата е лечима и здравият растеж на косата може да бъде възстановен. Често този тип плешивост се появява при юноши поради хормонални промени.

Причини за косопад

Хормонален фон

Хормоналният дисбаланс е често срещана причина за много дисфункции в тялото. Например, излишъкът от мъжки полови хормони в тялото на жената води до андрогенна алопеция. Липсата на женски хормони - естрогени по време на менопаузата също провокира косопад.

Проблемът се наблюдава в следродилния период при родилки. Това е физиологична норма поради факта, че по време на бременност е имало време да настъпи преструктуриране на функционирането на космените фоликули. Растежът на косата се възстановява няколко месеца след раждането.

Как да предотвратите косопада през лятото

Генетика

Генетичният фактор се отнася предимно за мъжкия пол.

Автоимунна недостатъчност

Когато има сериозно нарушение във функционирането на човешката имунна система, тялото незабавно го издава под формата на постепенно оплешивяване. При автоимунна недостатъчност се активира имунната защита, произвеждат се антитела, които са насочени към унищожаване на собствените тъкани на тялото. Космените фоликули се възприемат като чужди и подлежат на активно унищожаване.

Прием на лекарства

Някои лекарства, като антидепресанти, когато се приемат дълго време, имат отрицателен ефект върху растежа на косата, нарушавайки функционирането на техните фоликули. В повечето случаи развитието на плешивост е обратимо в рамките на няколко месеца след спиране на лекарството.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com