Ще забравите за възпалените сливици с този хитър трик

55921
Ще забравите за възпалените сливици с този хитър трик
Снимка: iStock

При различни заболявания на УНГ-органите повечето пациенти имат болки в гърлото, дискомфорт, усещане за парене. За облекчаване на състоянието се използва предимно локална терапия.

Ще забравите за възпалените сливици с този хитър трик

Една от мерките за лечение е гаргара, която може да се извърши с помощта на народни средства. Някои хора предпочитат да правят гаргара със сода за хляб. Въпреки разпространението и популярността на това лекарство и метод на лечение, е необходимо да се консултирате с лекар преди да извършите процедурата. Неправилните пропорции при приготвянето на разтвор със сода, грешките в изплакването могат да влошат състоянието на пациента и да доведат до усложнения, включително изгаряния на лигавицата, разпространение на инфекция и други нарушения.

Основното предимство на гаргарата е неговото локално действие. По този начин няма рискове от развитие на системни нежелани реакции, тъй като активните вещества не навлизат в кръвния поток и не оказват влияние върху функционирането на вътрешните органи и системи. Поради локалното действие процедурата е разрешена не само за възрастни, но и за деца, бременни жени и пациенти с определени здравословни проблеми.

Доказано е, че гаргарата помага при различни заболявания с бактериална, вирусна, гъбична етиология, механично увреждане на лигавицата. Процедурата е многостранна:

Почистване на лигавицата от патогенни микроорганизми и техните метаболитни продукти, които провокират интоксикация на тялото. При правилно изплакване е възможно също така да се елиминират слуз, гнойни натрупвания, които допринасят за появата на патологични симптоми и разпространението на инфекцията.

Антисептичен ефект. Съставът на лекарствата включва различни активни съставки, които инхибират активността на вируси, бактерии, гъбички, разпространението на които причинява усещане за парене, изпотяване, болки в гърлото.

Създаване на неблагоприятни условия за по-нататъшно възпроизвеждане на патогенни микроорганизми. На фона на възпаление на лигавицата, особено придружено от гноен процес, се нарушава нивото на киселинност на тъканите, в резултат на което инфекцията се разпространява активно. Много народни и медицински продукти, използвани за изплакване, допринасят за алкализирането на околната среда, в резултат на което се създават неблагоприятни условия за възпроизвеждане на патогенни микроорганизми.

Облекчаване на възпалителния процес. При редовни процедури е възможно да се отървете от подуване на лигавицата на гърлото, зачервяване, което подобрява общото състояние на пациента.

Лекар разкри дали често възпалените сливици трябва да бъдат отстранени

Гаргара с разтвор със сода се препоръчва при такива заболявания:

Ангина или остър тонзилит. Заболяване с инфекциозна етиология и е свързано с увреждане на лигавицата на гърлото от различни видове вируси, гъбички, бактерии. Изплакването може да се извърши самостоятелно с лек ход на заболяването или да бъде част от комплексна терапия и да се използва заедно с антибиотици и други лекарства. Изплакването ви позволява да елиминирате патогенните микроорганизми, зачервяване, подуване от лигавицата на сливиците и облекчаване на болката.

Остър фарингит, при който се възпалява лигавицата на фаринкса. Заболяването може да се развие под въздействието на инфекциозни или неинфекциозни фактори.

Кандидоза на устната кухина и фаринкса, свързана с размножаването върху лигавицата на дрожди-подобни гъбички от рода Candida. Изплакването помага да се измият образуваните филми от лигавицата, да се спре болката, подуването, зачервяването и да се спре размножаването на гъбичките.

Болно гърло, температура и подути сливици – сигнал за ангина 

Важно!

Винаги използвайте прясно приготвен разтвор. За максимална ефективност разтворът трябва да се приготви непосредствено преди самото изплакване, не се препоръчва да се съхранява в хладилник. Изключение правят билковите отвари, които отнемат време за вливане.

Правете процедурата необходимия брой пъти на ден и изплаквайте поне 3 минути. Всеки път, когато приемате течност в устата си, трябва да я задържите поне 10 секунди.

След процедурата и преди нейното начало не трябва да приемате никаква храна. Такава мярка ще позволи на активните съставки да останат по-дълго върху лигавиците и да подобри ефекта от процедурата.

При приготвянето на сода или друг разтвор е важно стриктно да се спазват пропорциите на съставките.

Оптимално е температурата на содовия разтвор да бъде най-малко 37 ° C.

Ако концентрацията на содата е неправилна, грешките по време на изплакването могат да влошат състоянието, да увеличат възпаленото гърло и други усложнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com