Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази билка помага при тъга, нервност, безсъние и ревматизъм

13 юни 2024, 14:19 часа

Жълтият кантарион е цъфтящо растение, което от векове се използва в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Съвременните изследвания и неофициалните данни сочат, че то може да бъде ефективно за облекчаване на симптомите на тъга, нервност, безсъние и ревматизъм.

Тъга и депресия

Жълтият кантарион е може би най-известен с потенциала си да облекчава симптомите на депресия. Многобройни проучвания са изследвали ефективността му като антидепресант, като често са го сравнявали с конвенционални медикаменти като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Какво лекува жълтият кантарион?

Смята се, че активните съединения в жълтия кантарион, като хиперицин и хиперфорин, допринасят за антидепресивния му ефект, като потискат обратното захващане на серотонин, допамин и норепинефрин, които са невротрансмитери, свързани с регулирането на настроението.

Мета-анализи показват, че жълтият кантарион може да бъде толкова ефективен, колкото и стандартните антидепресанти при лека до умерена депресия, с по-малко странични ефекти. Ефикасността му при тежка депресия обаче остава по-малко ясна и е изключително важно да се консултирате с медицинско лице, преди да започнете каквото и да е ново лечение на депресия.

Нервност и безпокойство

Жълтият кантарион се използва и за облекчаване на симптомите на нервност и безпокойство. Успокояващият му ефект се дължи на същите механизми, които помагат при депресия - модулиране на нивата на невротрансмитерите в мозъка. Някои потребители съобщават за намаляване на нивата на тревожност и цялостно подобряване на настроението при прием на добавки с жълт кантарион.

Въпреки това, макар че има някои доказателства в подкрепа на употребата му при лека тревожност, резултатите не са толкова стабилни или добре документирани, колкото при депресия. Ето защо, въпреки че може да е полезен за някои хора, той трябва да се използва с повишено внимание и под ръководството на медицински специалист.

Чай от жълт кантарион – знаете ли за какво помага най-много

Безсъние

Безсънието, или трудностите със съня, е друго състояние, за чието преодоляване може да помогне жълтият кантарион. Безсънието често съпътства депресията и тревожността и като облекчава тези основни проблеми, жълтият кантарион може косвено да подобри качеството на съня. Някои проучвания сочат, че той може да има лек седативен ефект, насърчавайки релаксацията и по-добрия сън. Въпреки това конкретните изследвания на жълтия кантарион като директно средство за лечение на безсъние са ограничени и са необходими повече проучвания, за да се потвърди неговата ефикасност.

Ревматизъм

Ревматизмът, характеризиращ се с възпаление и болка в ставите, мускулите или фиброзната тъкан, е друго състояние, което традиционната медицина лекува с жълт кантарион. Противовъзпалителните и аналгетичните свойства на растението могат да помогнат за намаляване на болката и подобряване на подвижността при лица, страдащи от ревматични заболявания.

Локалните препарати от жълт кантарион, като масла или мехлеми, обикновено се използват за облекчаване на мускулни болки и скованост на ставите. Въпреки че има известна подкрепа за употребата му при овладяване на леки ревматични болки, изчерпателните научни доказателства са ограничени и той не трябва да замества конвенционалното лечение, предписано от доставчиците на здравни услуги.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес