Тази диета има значителен ефект върху лечението и ремисията на диабет тип 2

2092
Тази диета има значителен ефект върху лечението и ремисията на диабет тип 2
Снимка: iStock

Все повече доказателства сочат, че приемането на пълноценна растителна диета може да има значителен ефект върху лечението и дори обратното развитие на диабет тип 2. Този хранителен подход, характеризиращ се с консумация на минимално преработени растителни храни и изключване на животински продукти, привлече вниманието както на изследователите, така и на здравните специалисти. Последните проучвания хвърлят светлина върху връзката между растителната диета и ремисията на диабет тип 2, като дават надежда на хората, които се борят с това хронично заболяване.

Изследванията, проведени през последното десетилетие, последователно показват положителното въздействие на пълноценната растителна диета върху гликемичния контрол и инсулиновата чувствителност. Проучване, публикувано през 2018 г., установи, че участниците, които спазват растителна диета, отбелязват значително подобрение в нивата на HbA1c, кръвната глюкоза на гладно и инсулиновата резистентност в сравнение с тези, които спазват конвенционална диабетна диета. Това предполага, че моделите на хранене на растителна основа могат да бъдат ценен терапевтичен инструмент при лечението на диабет тип 2.

Плодове, които могат да се ядат при диабет

Освен това в преглед, публикуван през 2020 г., са разгледани множество проучвания, включващи лица с диабет тип 2, които са приели растителна диета. В прегледа се стига до заключението, че този хранителен подход не само води до по-добър гликемичен контрол, но и улеснява загубата на тегло, намалява сърдечносъдовите рискови фактори и подобрява общото качество на живот. Тези констатации показват, че пълноценната растителна диета може да повлияе на множество аспекти на лечението на диабет тип 2, като насърчава цялостен подход към здравето.

Ползите от растителната диета се простират отвъд гликемичния контрол и сърдечносъдовото здраве. Растителните храни са естествено богати на фибри, антиоксиданти и фитохимикали, които играят решаваща роля за намаляване на възпалението и оксидативния стрес - два ключови фактора, свързани с развитието и прогресията на диабет тип 2. Консумирайки разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, хората могат да използват защитните свойства на тези растителни съединения, подпомагайки пътуването си към ремисия на диабета.

5 съвета при диабет, които наистина работят

Важно е да се отбележи, че преминаването към пълноценна растителна диета трябва да се извършва под ръководството на здравен специалист или регистриран диетолог, за да се осигури адекватен прием на хранителни вещества и да се предотвратят всякакви потенциални дефицити. Освен това този хранителен подход трябва да бъде допълнен с редовна физическа активност и други промени в начина на живот за постигане на оптимални резултати.

Новите изследвания показват, че пълноценната растителна диета е обещаваща за ремисията на диабет тип 2. Приемайки този модел на хранене, хората могат да подобрят гликемичния контрол, да повишат инсулиновата чувствителност, да намалят теглото си и да смекчат сърдечносъдовите рискови фактори. Тези доказателства подчертават трансформиращата сила на растенията в борбата с диабет тип 2, като предлагат естествен и устойчив подход към дългосрочното здраве и благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com