Тази вкусна напитка подобрява паметта и намалява риска от деменция

31353
Тази вкусна напитка подобрява паметта и намалява риска от деменция
Снимка: iStock

Какаото, основната съставка на шоколада, печели внимание заради потенциалните си ползи за когнитивните функции. Последните изследвания показват, че какаото може да играе значителна роля за подобряване на паметта и намаляване на риска от деменция. Един от ключовите компоненти на какаото са флавоноидите - вид антиоксиданти, които са свързани с различни ползи за здравето, включително подобряване на когнитивните функции. Известно е, че флавоноидите имат противовъзпалително и невропротективно действие, което може да допринесе за по-доброто здраве на мозъка.

По-специално, те могат да подобрят функционирането на кръвоносните съдове и да увеличат притока на кръв към мозъка, насърчавайки оптималното когнитивно представяне. Няколко проучвания са изследвали връзката между консумацията на какао и когнитивните функции. Едно от забележителните открития е, че приемът на какао може да окаже положително въздействие върху паметта. Смята се, че флавоноидите в какаото стимулират производството на азотен оксид - съединение, което отпуска кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. Този засилен приток на кръв към мозъка се свързва с по-доброто функциониране на паметта.

Какво ще се случи, ако пиете всеки ден една чаша какао?

Освен това какаото може да играе роля в намаляването на риска от деменция - състояние, което се характеризира с влошаване на когнитивните функции. Невропротективните свойства на флавоноидите в какаото могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на невродегенеративните процеси, свързани с болести като Алцхаймер. Тези открития са особено обещаващи в контекста на застаряващото население, при което влошаването на когнитивните функции представлява значително предизвикателство за общественото здраве.

В допълнение към флавоноидите какаото съдържа и други биоактивни съединения, които могат да допринесат за когнитивните му ползи. Например кофеинът и теоброминът, които се съдържат в какаото, имат стимулиращ ефект, който може да повиши бдителността и концентрацията. Важно е обаче да се отбележи, че нивата на тези съединения в какаото са сравнително ниски в сравнение с други източници като кафето.

7 невероятни ползи от пиенето на какао всеки ден

Струва си да се подчертае, че макар и какаото да дава обещаващи резултати в насърчаването на когнитивното здраве, умереността е от ключово значение. Консумацията на прекомерни количества шоколад може да доведе до нежелани последици, като повишаване на теглото и други здравословни проблеми. Като цяло се препоръчва да се избира черен шоколад с по-високо съдържание на какао, тъй като той съдържа повече флавоноиди и по-малко захар.

Новите данни за въздействието на какаото върху подобряването на паметта и намаляването на риска от деменция са окуражаващи. Наличието на флавоноиди, както и на други биоактивни съединения, предполага, че умерената консумация на какао може да бъде вкусен начин за поддържане на здравето на мозъка. Продължаването на изследванията в тази област разкрива вълнуващи възможности за включване на продукти на основата на какао в стратегии за поддържане на когнитивните функции и намаляване на риска от деменция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com