Тези 2 елемента са жизненоважни за здраво сърце

6668
Тези 2 елемента са жизненоважни за здраво сърце
Снимка: iStock/ Guliver

Поддържането на здраво сърце е от решаващо значение за цялостното благосъстояние, а правилното хранене играе важна роля за постигането на тази цел. Фолиевата киселина и витамин В, познати като витамини от група В, са основни хранителни вещества, които са широко изследвани за потенциалните им ползи за насърчаване на сърдечносъдовото здраве. Тези водоразтворими витамини участват в различни метаболитни процеси и е известно, че подпомагат сърдечната функция по няколко начина.

Фолиевата киселина, известна също като фолат или витамин В9, е от решаващо значение за синтеза на ДНК, клетъчното делене и образуването на червените кръвни клетки. Един от най-значимите ѝ приноси за здравето на сърцето обаче е ролята ѝ за намаляване на нивата на хомоцистеина. Хомоцистеинът е аминокиселина, която при високи нива може да увреди артериалните стени и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Фолиевата киселина спомага за превръщането на хомоцистеина в метионин, незаменима аминокиселина, като по този начин понижава концентрацията му в кръвта.

По подобен начин други витамини от група В, като витамин В6 и витамин В12, също играят роля в регулирането на нивата на хомоцистеина. Витамин В6 подпомага метаболизма на хомоцистеина, докато витамин В12 участва в превръщането на хомоцистеина в метионин, заедно с фолиевата киселина. Заедно тези витамини от група В създават мощна синергия за намаляване на нивата на хомоцистеина и предпазване на сърцето от потенциално увреждане.

Лекар: Тези храни са пагубни за хората с болно сърце

Освен това фолиевата киселина и другите витамини от група В участват в поддържането на здрави кръвоносни съдове. Те допринасят за производството на азотен оксид - молекула, която спомага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове, което води до подобряване на притока на кръв. По-доброто кръвообращение намалява натоварването на сърцето и намалява вероятността от хипертония и други сърдечносъдови заболявания.

Адекватните нива на В-витамините също така подпомагат цялостната функция на сърдечния мускул. Витамин В1 (тиамин) играе роля в превръщането на въглехидратите в енергия, което е от съществено значение за непрекъснатата помпена дейност на сърцето. В-витамините участват в производството на АТФ (аденозинтрифосфат), основната енергийна валута на клетките, и добре храненото сърце може да функционира по-ефективно.

За да се включат фолиевата киселина и витамин В в диетата за здравословно сърце, хората могат да консумират храни, богати на тези хранителни вещества. Зелените листни зеленчуци, бобовите растения, обогатените зърнени храни, ядките, семената и цитрусовите плодове са отлични източници на фолиева киселина. За витамин В6 и В12 човек може да включи в диетата си риба, птиче месо, нетлъсто месо, пълнозърнести храни и млечни продукти.

Важно е обаче да се отбележи, че макар тези витамини от група В да са полезни за здравето на сърцето, те не са лек или единствена превантивна мярка за сърдечни заболявания. Балансираното хранене, редовните физически упражнения, поддържането на здравословно тегло, отказът от тютюнопушене и справянето със стреса са също толкова важни фактори за поддържане на здраво сърце.

Фолиевата киселина и витамин В са жизненоважни хранителни вещества, които допринасят значително за здравето на сърцето. Ролята им в намаляването на нивата на хомоцистеин, поддържането на функцията на кръвоносните съдове и подобряването на ефективността на сърдечния мускул ги прави ценни компоненти на здравословния начин на живот. Като възприемат цялостен подход към грижата за сърцето, хората могат да работят за по-здраво сърце и по-добро качество на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com