Тези храни могат да причинят сериозен запек - внимавайте

5446
Тези храни могат да причинят сериозен запек - внимавайте
Снимка: iStock

Доказано е, че много храни причиняват или влошават запека. Промените в диетата и намаляването на приема на тези храни може да помогне за насърчаване на редовността.

Запекът е често срещан проблем, който обикновено се определя като наличие на по-малко от три изхождания на седмица.

Всъщност цели 27% от възрастните го изпитват и съпътстващите го симптоми, като подуване на корема и газове. Колкото по-стари или по-неактивни ставате, толкова по-вероятно е да го изпитате.

Някои храни могат да помогнат за облекчаване или намаляване на риска от запек, докато други могат да го влошат.

1. Алкохол

Алкохолът често се споменава като вероятна причина за запек.

Това е така, защото ако пиете алкохол в големи количества, това може да увеличи количеството течности, изгубени чрез урината, причинявайки дехидратация.

Лошата хидратация, поради липса на достатъчно вода или загуба на твърде много от нея чрез урината, често е свързана с повишен риск от запек.

Възможно е ефектите да варират от човек на човек. Тези, които искат да противодействат на потенциално обезводняващите и запекващите ефекти на алкохола, трябва да се опитат да компенсират всяка порция алкохол с чаша вода или друга безалкохолна напитка.

2. Храни, съдържащи глутен

Глутенът е протеин, намиращ се в зърнени култури като пшеница, ечемик, ръж, лимец, камут и тритикале. Някои хора може да получат запек, когато ядат храни, които съдържат глутен.

Освен това някои хора имат непоносимост към глутен. Това е състояние, известно като непоносимост към глутен или целиакия.

Когато някой с целиакия консумира глутен, имунната му система атакува червата му, като го уврежда сериозно. Поради тази причина хората с това заболяване трябва да следват диета без глутен.

В повечето страни около 0,5–1% от хората имат цьолиакия, но много може да не знаят за това. Хроничният запек е един от честите симптоми. Избягването на глутен може да помогне за облекчаване и излекуване на червата.

Чувствителността към глутен без целиакия (NCGS) и синдромът на раздразнените черва (IBS) са два други случая, при които червата на човек може да реагират на пшеницата. Индивидите с тези заболявания не са непоносими към глутен, но изглежда са чувствителни към пшеница и други зърнени храни.

Диетолог назова храните, които могат да предизвикат запек

3. Обработени зърна

Преработените зърнени храни и продуктите от тях, като бял хляб, бял ориз и бяла паста, са с по-малко фибри и може да предизвикат по-запек от пълнозърнестите храни.

Това е така, защото триците и зародишните части на зърното се отстраняват по време на обработката. По-специално, триците съдържат фибри, хранително вещество, което добавя обем към изпражненията и им помага да се движат.

Много проучвания свързват по-високия прием на фибри с по-нисък риск от запек. Всъщност, скорошно проучване съобщава за 1,8% по-ниска вероятност от запек за всеки допълнителен грам фибри, консумирани на ден.

Следователно хората, страдащи от запек, могат да се възползват от постепенно намаляване на приема на преработени зърнени храни и замяната им с пълнозърнести.

Въпреки че допълнителните фибри са полезни за повечето хора, някои хора изпитват обратния ефект. За тях допълнителните фибри могат да влошат запека, вместо да го облекчат.

Ако имате запек и вече консумирате много богати на фибри пълнозърнести храни, добавянето на повече фибри към вашата диета едва ли ще помогне. В някои случаи може дори да влоши проблема.

Ако вашият случай е такъв, опитайте постепенно да намалите дневния си прием на фибри, за да видите дали това осигурява известно облекчение.

4. Мляко и млечни продукти

Млечните продукти изглежда са друга често срещана причина за запек, поне за някои хора.

Бебетата, малките деца и децата изглеждат особено изложени на риск, вероятно поради чувствителност към протеините, открити в кравето мляко.

Струва си да се отбележи, че тези, които имат непоносимост към лактоза, могат да получат диария, а не запек, след консумация на млечни продукти.

5. Червено месо

Червеното месо може да влоши запека поради три основни причини.

Първо, съдържа малко фибри, които добавят обем към изпражненията и им помагат да се движат.

Второ, червеното месо може също индиректно да намали общия дневен прием на фибри на човек, като заеме мястото на опциите с по-високо съдържание на фибри в диетата.

Това е особено вярно, ако приемате голяма порция месо по време на хранене, намалявайки количеството богати на фибри зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, които можете да ядете на едно и също сядане.

Освен това, за разлика от други видове месо, като птиче и риба, червеното месо обикновено съдържа по-високи количества мазнини, а храните с високо съдържание на мазнини отнемат повече време за смилане на тялото. В някои случаи това може да увеличи още повече вероятността от запек.

Хората със запек могат да се възползват от замяната на червеното месо в диетата си с алтернативи, богати на протеини и фибри, като боб, леща и грах.

6. Пържени или бързи храни

Яденето на големи или чести порции пържени или бързи храни също може да увеличи риска от запек.

Това е така, защото тези храни обикновено са с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри, комбинация, която може да забави храносмилането по същия начин, както го прави червеното месо.

Закуски за бързо хранене като чипс, бисквитки, шоколад и сладолед също могат да заменят по-богатите на фибри варианти за закуски, като плодове и зеленчуци в диетата на човек.

Това може допълнително да увеличи вероятността от запек чрез намаляване на общото количество консумирани фибри на ден.

Интересното е, че много хора вярват, че шоколадът е една от основните причини за техния запек.

Освен това пържените и бързите храни са склонни да съдържат големи количества сол, което може да намали съдържанието на вода в изпражненията, изсушавайки го и затруднявайки преминаването през тялото.

Това се случва, когато ядете твърде много сол, тъй като тялото ви изсмуква вода от червата, за да компенсира допълнителната сол в кръвния поток.

Това е един от начините, по които тялото ви работи, за да върне концентрацията на сол в нормата, но за съжаление може да доведе до запек.

Не е за вярване колко полезна е райската ябълка

7. Райска ябълка

Райската ябълка е популярен плод от Източна Азия, който може да причини запек за някои хора.

Съществуват няколко разновидности, но повечето могат да бъдат категоризирани като сладки или стипчиви.

По-специално, стипчивите райски ябълки съдържат голямо количество танини, съединение, за което се смята, че намалява чревната секреция и контракциите, забавяйки движенията на червата.

Поради тази причина хората, страдащи от запек, трябва да избягват да консумират твърде много райска ябълка, особено стипчивите сортове.

Запекът е неприятно състояние, което е сравнително често срещано.

Ако имате запек, можете да постигнете по-гладко храносмилане, като направите някои прости промени в диетата си.

Започнете, като избягвате или намалявате приема на храни, предизвикващи запек, включително изброените по-горе.

Ако все още изпитвате затруднения след намаляване на приема на храни, предизвикващи запек, помолете вашия доставчик на здравни услуги да ви препоръча допълнителен начин на живот и диетични стратегии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com