Диетолог назова храните, които могат да предизвикат запек

10975
Диетолог назова храните, които могат да предизвикат запек
Снимка: Pixabay

Много хора често предпочитат самолечение, което води до не най-добри резултати. Днес ще се запознаем с храните, които могат да предизвикат запека.

Всъщност тази тема е много важна, тъй като запекът може да причини много неудобства, дискомфорт и да доведе до здравословни проблеми, тъй като това, което всъщност е „боклук“, трови тялото отвътре и колкото по-дълъг е запекът, толкова по-опасно е за човек, отбелязва диетологът  Мария Капралова.

На първо място в списъка с храни, които причиняват запек, е нишестето, което е сложен въглехидрат и следователно е трудно смилаемо. Те включват картофи, ориз, пшеница, царевица, бобови растения и зелени банани, както и ястия, приготвени от тези продукти.

Какво никога не трябва да ядем при запек - спестете си тези проблеми!

Следва кофеинът! Да, да, любителите на кафе, силен чай и енергийни напитки рискуват да изпитат трудности при ходене до тоалетната. Факт е, че в големи количества кофеинът допринася за дехидратацията на тялото, като по този начин сгъстява изпражненията. Това причинява запек. Въпреки това, ако консумацията на кофеин е в нормални граници, тогава то може да ободри целия организъм, включително стомашно-чревния тракт, ускорявайки метаболитните процеси.

Друга интересна съставка, открита в пшеницата, ечемика и ръжта, е глутенът. Това е специален протеин, който действа като естествено „лепило“. Помнете консистенцията на пшеничното тесто, което трудно се отстранява от мокра ръка - именно до това състояние се разгражда всяка храна, а тези, които съдържат глутен, са много трудни за смилане. С голямо количество храна под формата на хляб, сладкиши, тестени изделия и други неща, чревните власинки просто се слепват и изпълняват функцията си с прекъсвания.

Райската ябълка е най-стипчивият плод, НО! Важно е да се научите как да избирате сладки плодове и сортове, тъй като райската ябълка е много здравословна и богата на много витамини и минерали. Стипчивите плодове забавят работата на целия стомашно-чревен тракт и чревната подвижност. Но сушената райска ябълка има обратен ефект - слабително.

Лекар съветва: Трите ТОП храни срещу запек

Също така, излишъкът от протеини от млечни и месни продукти, по-специално извара, сирена и червено месо, води до запек. Протеиновите влакна отнемат до 8 часа за храносмилане, освен това са богати на желязо, чийто излишък, заедно с голямо количество протеин, води директно до проблеми с изпражненията.

Полуфабрикатите, пържените храни, бързите храни, чипсовете и колбасите съдържат голямо количество консерванти, сол и хранителни добавки, които влияят на нашето здраве по различни начини. Ето защо е по-добре да сведете до минимум такива храни в диетата си, за да избегнете проблеми с храносмилането.

И, разбира се, алкохолът може да причини запек, тъй като забавя много процеси в тялото и допринася за дехидратацията.

Причината за запека обаче не е само храна и напитки - това може да включва заседнал начин на живот, липса или минимум фибри в диетата, както и малко количество чиста вода.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com