Топ 5 български супер храни за дълголетие

13670
Топ 5 български супер храни за дълголетие
Снимка: iStock

Ще разгледаме 5 супер храни за дълголетие, станали неразделна част от трапезата ни, вплели се в културата и корените ни, храни, които приемаме за традиционни и свързани с обичаите и обредите ни. Редица храни, отглеждани и консумирани у нас, са не по-малко полезни, пълноценни и с благотворно влияние върху функционирането на тъканите и органите от популярните „на Запад“ супер храни. Какво да сложим на масата си вместо годжи бери, което е да българско, свързано с хранителните ни навици, но и да е не по-малко здравословно и да има пълното право да се нареди в класацията на българските супер храни за дълголетие, разберете от статията.

Топ 5 български супер храни за дълголетие

1.       Чесън

Чесънът е традиционна храна, позната още на дедите ни. Лечебните му свойства са познати и използвани от незапомнени времена. Без колебание можем да го наредим сред българските супер храни за дълголетие и здраве. Ползите от консумацията на чесъна са неизброими, като сред най-значимите от тях са:

  • Подпомага имунната система и е средство за превенция на вирусите  грипа.
  • Помага на хипертониците да контролират кръвното си налягане. Високото кръвно е причина за 13,5 процента от смъртните случаи в световен мащаб, много повече са пациентите, останалите с различна степен на инвалидност след инсулт или инфаркт.
  • Редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта.
  • Научните изследвания сочат чесъна като ефективно средство за превенция на някои видове рак.
  • Чесънът е естествен антибиотик. Той съдържа алицин – биоактивен антибиотик, който може да помогне в борбата с инфекциите и бактериите.

Всичко това прави чесъна един от основните претенденти за титлата супер храна на българите, даряваща дълголетие и здраве.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

2.       Лук

Хлябът и лукът са присъствали задължително на всяка българска трапеза, като понякога са били единственото на нея заедно със сланината. Но българите са били здрави и силни и това не е случайно. За здравословните ползи от консумацията на лук днес има хиляди написани страници, поради което с пълно право го нареждаме в топ 5 на българските супер храни за дълголетие и здраве. Сред най-значимите ползи от консумацията на лук са:

  • богат е на антиоксиданти,
  • помага поддържането на кръвната захар в нормални граници,
  • предпазва от някои видове рак,
  • намалява риска от развитие на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания,
  • полезен и ефективен е при възпалителни процеси в тялото,
  • притежава изразени антибактериални свойства,
  • чудесен източник е на витамин С.

3.       Кисело мляко

Българското кисело мляко е признато като чудо по целия свят. То е визитната картичка на страната ни. Българското кисело мляко и щамовете от Lactobacillus bulgaricus са продукти, патентовани в Патентното ведомство на Република България. То е защитен продукт. Източник на ценните полезни бактерии, киселото мляко е истинско съкровище на масата – бурканче, пълно със здраве и дълголетие.

Богато е и на калций, с което съдейства за съхраняване на здравето на костите, опорно-двигателния апарат като цяло и за поддържане на оралното здраве. Ползите от киселото мляко са научно доказани и то е храна, почитана в различни краища на света. Така че, ако трябва да изберем първенец по популярност сред топ 5 български супер храни за дълголетие, то това безспорно ще бъде българското кисело мляко.

10-те най-здравословни храни в света

4.        Мед

Родният мед е считан за един от най-качествените и най-високо ценените продукти с български произход по света, а страната ни е сред първите 20 държави по износ на мед в световен мащаб. Това не е случайно. Медът е храна за здраве и дълголетие. Особено когато е с такова високо качество като родния мед. Популярен е, тъй като страната ни не е силно индустриална, планинска държава е с прекрасна природа и множество чисти билки и растения, от които да се хранят пчелите. Така българският мед смело може да се нарече еко и био продукт. Нека си припомним и най-популярните ползи от меда:

  • Богат на антиоксиданти, витамини и минерали.
  • Медът редуцира риска от сърдечни заболявания.
  • Проучванията показват, че медът може да се използва като надеждно средство за потискане на кашлицата при инфекции на горните дихателни пътища и проблеми с белите дробове.
  • Полезен за кожата и за зарастване на рани.
  • Пълноценна храна за стомашно-чревния тракт.

5.       Розово масло

Макар да не е точно храна, въпреки че нашумялото сладко от рози е храна, в списъка ни с топ 5 български супер храни за дълголетие заслужено попада тя – царица роза. Маслото е ценно за дълголетието и съхраняването на младостта, а розовото сладко е храна за здраве. България има толкова стари традиции в отглеждането на рози, че би бил кощунство за пропуснем тази супер култура, която поднасяме на света. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Гладен си? Ето каква може да е причината

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com