ТОП съвети за управление на менопаузата при диабет тип 2

1340
ТОП съвети за управление на менопаузата при диабет тип 2
Снимка: Istock

Менопаузата е времето в живота ви, когато нивата на естроген спадат, яйчниците спират да произвеждат яйцеклетки и цикълът ви свършва. Обикновено жените навлизат в менопауза на 40 или 50 години. Диабетът тип 2 обикновено започва след 45-годишна възраст - около същата възраст, на която много жени навлизат в менопаузата.

Тази промяна в живота води до симптоми като горещи вълни, промени в настроението и вагинална сухота, които могат да бъдат трудни за справяне. Диабетът добавя свой собствен набор от симптоми и рискове в допълнение към менопаузата.

Горещите вълни при менопауза могат да показват по-висок риск от тази болест

Менопауза и диабет

С наближаването на 30-те и след това тялото ви произвежда по-малко от хормоните естроген и прогестерон. Тези хормони регулират вашите периоди. Те също така влияят на начина, по който вашите клетки реагират на инсулина, хормона, който премества глюкозата (захарта) от кръвния поток в клетките ви.

Тъй като нивата на естроген и прогестерон се покачват и понижават по време на прехода към менопауза, нивата на кръвната Ви захар също могат да се повишават и падат. Неконтролираната висока кръвна захар може да доведе до усложнения на диабета като увреждане на нервите и загуба на зрението.

Някои от промените, които настъпват в тялото ви по време на менопаузата, ви излагат на по-голям риск от диабет тип 2:

Метаболизмът ви се забавя и не изгаряте калории толкова ефективно, което може да доведе до наддаване на тегло.

Голяма част от теглото, което наддавате, е в корема. Наличието на повече мазнини по корема прави тялото ви по-устойчиво на ефектите на инсулина.

Вашето тяло освобождава инсулин по-малко ефективно.

Вашите клетки не реагират толкова добре на инсулина, който произвеждате.

Диабетът може да влоши някои симптоми на менопаузата и обратно. Например, горещите вълни затрудняват съня. Липсата на сън може да повлияе на контрола на кръвната ви захар.

Понякога двете условия се комбинират. Менопаузата причинява сухота на влагалището, което може да направи секса по-болезнен. Диабетът може да увреди нервите във влагалището, което затруднява усещането за удоволствие и достигането на оргазъм.

Ето осем съвета, които да ви помогнат да управлявате менопаузата, когато имате диабет тип 2.

1. Проверявайте често кръвната си захар

Променливите нива на хормоните могат да причинят промени в кръвната захар. Проверявайте нивата на кръвната си захар по-често от обикновено. Записвайте показанията си, за да ги споделите с Вашия лекар.

2. Коригирайте лекарствата си за диабет

Ако кръвната Ви захар се повиши поради хормонални промени или наддаване на тегло, посетете лекаря, който лекува Вашия диабет. Може да се наложи да увеличите дозата на лекарството си или да добавите друго лекарство, за да поддържате нивата си стабилни.

3. Грижете се за себе си

Да се храните добре и да останете активни винаги са важни за управлението на диабета, но това е особено вярно по време на менопаузата. По-голямото наддаване на тегло през това време може да направи диабета ви по-труден за управление.

Яжте разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и нискомаслени млечни продукти. Опитайте се да бъдете активни поне 30 минути дневно, за да предотвратите повече наддаване на тегло и да управлявате диабета си.

4. Управлявайте сърдечните си рискове

Сърдечно-съдовите заболявания са по-чести при хора с диабет тип 2. След менопаузата рискът от сърдечни заболявания също се повишава.

Важно е да направите всичко възможно, за да управлявате рисковете от сърдечни заболявания, които можете да контролирате. Яжте здравословна диета, спортувайте, отслабнете, ако сте с наднормено тегло и вашият лекар препоръчва да го направите, и откажете пушенето.

Също така проверявайте кръвното си налягане често. Ако е високо, попитайте Вашия лекар за промени в начина на живот или лекарства, за да го намалите.

Посетете Вашия лекар за редовни проверки на холестерола. Вземете лекарства за понижаване на холестерола, ако имате нужда от тях, за да приведете нивата си в здравословен диапазон.

5. Попитайте за хормонална терапия

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) може да помогне за справяне със симптомите на менопаузата като горещи вълни, нощно изпотяване и вагинална сухота. Изследванията откриват, че ХЗТ също така подобрява инсулиновата чувствителност – реакцията на организма към инсулин – при хора с диабет тип 2.

ХЗТ наистина носи рискове, включително инсулт, кръвни съсиреци и рак на матката и гърдата. Попитайте Вашия лекар дали ползите от приема на ХЗТ превишават рисковете въз основа на Вашата лична и фамилна анамнеза за сърдечни заболявания и рак.

6. Запазете сексуалния си живот

Не се отказвайте от здравословния любовен живот. Ако имате вагинална сухота или горещи вълни от менопаузата и липса на желание от диабет, посетете вашия акушер-гинеколог.

Вагинален лубрикант или естроген ще облекчи сухотата и ще направи секса по-комфортен. Може да преминете на ХЗТ, ако Вашият лекар каже, че е безопасно за Вас.

7. Проверете теглото си

Има неща, които можете да направите, за да предотвратите наддаването на тегло по време на менопаузата. Коригирайте приема на калории и спортувайте, за да отговарят на новия ви метаболизъм. Посетете диетолог за съвет как да отслабнете, ако лекар ви посъветва да го направите.

Това са най-добрите храни, които помагат при симптомите на менопауза

8. Внимавайте за инфекции на пикочните пътища

Високата кръвна захар създава среда, която е благоприятна за бактериите, причиняващи инфекции на пикочните пътища (UTIs). Спадът на естрогена по време на менопаузата допълнително увеличава риска от една от тези инфекции.

Ако имате симптоми като спешна нужда да отидете, парене при пикаене или неприятна миризма на урина, Вашият лекар може да Ви тества за UTI. Ще бъдете лекувани с антибиотик, ако тестът ви е положителен.

Ако се сблъсквате с менопауза и диабет тип 2 едновременно, има неща, които можете да направите, за да управлявате симптомите си.

Работете със здравен екип, който включва вашия първичен лекар, акушер-гинеколог и ендокринолог. Уведомете лекарите си, ако имате някакви обезпокоителни симптоми.

Поддържането на симптомите на диабета и менопаузата под добър контрол не само ще ви помогне да се почувствате по-добре. Освен това ще предотвратите усложнения като сърдечни заболявания, увреждане на нервите и загуба на зрение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com