Това е зеленчукът, който спира падането на косата и я укрепва

6398
Това е зеленчукът, който спира падането на косата и я укрепва
Снимка: Jonas Svidras / Pixabay

Капещата коса, известна още като косопад или прекомерно окапване, е често срещан проблем, който засяга хора от всички възрасти и полове. Макар че на пазара се предлагат безброй средства за защита и лечение, някои естествени решения са придобили популярност през годините. Едно такова средство, което е обявено за ефективно срещу окапването на косата, е чесънът.

Чесънът, люта билка, използвана от векове в кулинарията и медицината, отдавна е признат заради потенциалните си ползи за здравето. Той съдържа различни хранителни вещества, включително витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да допринесат за цялостното здраве на косата. Ето как чесънът може да бъде ценно средство срещу окапване на косата:

Богат на хранителни вещества състав: Чесънът е богат на основни хранителни вещества като витамин С, витамин В6 и селен, които са жизненоважни за поддържането на здрава коса. Тези хранителни вещества укрепват космените фоликули, насърчават растежа на косата и предотвратяват косопада.

Алицин: Чесънът съдържа алицин - съединение с мощни антибактериални и противогъбични свойства. Инфекциите на скалпа могат да доведат до косопад, а антимикробните свойства на алицина могат да помогнат в борбата с тези инфекции и да насърчат по-здрав скалп.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Подобряване на кръвообращението: Чесънът има способността да подобрява кръвообращението, което е от решаващо значение за доставката на хранителни вещества до космените фоликули. Подобреното кръвообращение може да стимулира растежа на косата и да сведе до минимум косопада.

Производство на колаген: Чесънът съдържа сяра, която е ключов компонент в синтеза на колаген - протеин, който придава здравина и структура на косата. По-силните кичури коса по-рядко падат или се чупят.

Естествена грижа за косата: Чесънът може да се използва под различни форми за грижа за косата, като например чесново масло, шампоани с чесън или чеснови маски. Тези приложения могат да подхранват скалпа и да укрепват косата, като предотвратяват окапването ѝ.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

За да използвате чесъна като средство срещу окапване на косата, можете да опитате следното:

1. Чесново масло: Направете домашно чесново масло, като смачкате скилидки чесън и ги смесите с масло за пренос, например кокосово или зехтин. Нанесете това масло върху скалпа и косата си, като го оставите да действа няколко часа или през нощта, преди да го измиете.

2. Шампоан с чесън: Потърсете шампоани, съдържащи екстракт или есенция от чесън, които могат да помогнат за укрепване на косата и предотвратяване на косопада при редовна употреба.

3. Маска с чесън: Смесете счукан чесън с други естествени съставки като мед или кисело мляко, за да създадете маска за коса. Нанесете тази маска върху косата и скалпа си, оставете я да действа 30 минути и след това изплакнете обилно.

Важно е да се отбележи, че чесънът може да бъде силен и миризмата му може да не е приятна за всеки. Ако се притеснявате от миризмата, можете да го използвате в комбинация с други естествени съставки, за да създадете по-привлекателно решение.

Макар че чесънът е обявен от някои за естествено средство за борба с косопада, индивидуалните резултати могат да варират и е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или дерматолог за цялостна оценка на проблемите ви с косопада. Освен това добре балансираната диета и здравословният начин на живот също могат да допринесат за поддържането на здрава коса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com