Това са най-полезните напитки за тялото ни

2519
Това са най-полезните напитки за тялото ни
Снимка: iStock

Когато става въпрос за здравословно хранене и начин на живот, повечето от нас се фокусират само върху храните, които приемаме, а напитките често остават на заден план. Това обаче е грешка, защото от тях също можем да извлечем немалко полезни свойства и дори ефекти за отслабването ни. Ако искате да разберете кои са най-полезните напитки за организма, останете до края.

Вода

Разбира се, започваме с нещо, което е ясно на всички и ползите му са всеизвестни, но все още има хора, които пият само по чаша вода на ден. Тялото ни се нуждае от добра хидратация, за да може всички системи и органи да функционират правилно, а метаболизмът ни да бъде по-бърз. В началото добри тактики са да си правите аларми, за да се подсещате, или пък винаги около вас да държите бутилка с вода, за да ви подсеща, че трябва да я изпиете. 

Наздраве за добро здраве: 3-те най-здравословни алкохолни напитки

Сок от нар

Пресният сок от нар също има немалко положителни свойства за тялото ни. Той е богат на антиоксиданти и най-вече витамин С - тези вещества забавят процесите на стареене в клетките и забързват излекуването на възпаленията в тялото.

Комбуча

Някои от вас може и да знаят какво е това, други все още да се чудят. Комбучата е вид гъба - чаена гъба, която се развива в чаена инфузия. Готовата напитка камбуча представлява ферментирал чай, естествено газиран, богат на пробиотици и други полезни вещества. Процесът на ферментация е специфичен и оттам идва нейната газираност. Полезна е за немалко проблеми - акне, подобряване на паметта и концентрацията, херпеси, хемороиди, инсомния, възпаления, ПМС и т.н.

Доверете се на тези 5 напитки, за да подобрите здравето си

Кафе

Кафето е безспорно сред най-консумираните и известни напитки из целия свят. И макар мненията относно полезните свойства на напитката да са отричани от някои, кофеинът може да намали рисковете от диабет тип 2, болести на сърцето и дисфункция на черния дроб. Важното е обаче да не превишавате дневните дози и да го пиете чисто, ако се стремите да отслабнете. Добавките като захар и сметана само ще увеличат приема на калории.

Мляко

Млякото е напитка, носеща ни много спомени от детството. Но тя не бива да остава само там. Съдържа много полезни вещества, от които можем да се възползваме и като възрастни. В неговия състав ще открием калций, витамин D, калий и др. елементи, които са важни за костите, зъбите, мускулите и за здравето ни изцяло. Ако се стремите към сваляне на килограми, то на пазара вече можете да откриете и нискомаслени варианти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com