Този плод помага за стимулиране производството на колаген!

4394
Този плод помага за стимулиране производството на колаген!
Снимка: iStock/Guliver

Този нискокалоричен субтропичен плод предлага смесица от витамини, минерали и хранителни вещества, които са чудесни за вашето тяло. Богат на фибри и с голям размер в сравнение с други плодове, грейпфрутът може да бъде здравословен вариант за задоволяване на апетита, балансиране на червата, управление на теглото и подпомагане на метаболизма ви. Кръстоска между портокал и помело, грейпфрутите са сладък, но кисел цитрусов плод с малко сложна история.

Полезни ли са наистина грейпфрутите?

Ползите за здравето от определени храни могат да се използват и чрез модни диети, обещаващи решения за почти мигновена загуба на тегло, които рядко дават значими, здравословни дългосрочни резултати. Такъв е случаят с диетата с грейпфрут (известна още като холивудската диета), която беше популяризирана през 30-те години на миналия век и все още има поддръжници днес.

Диетата разчита до голяма степен на твърдението, че грейпфрутът изгаря мазнините по-бързо от другите храни. Но има малко доказателства, които да потвърдят това, и въпреки че грейпфрутът със сигурност е питателен, той всъщност не е благословен с магически свойства за изгаряне на мазнини.

Грейпфрутът може да има ефект и върху някои лекарства

Грейпфрутът взаимодейства с много лекарства, като например може да блокира действието на ензимите, необходими за разграждането на определени лекарства за понижаване на холестерола.

Други лекарства, които могат да взаимодействат с грейпфрутите, включват статини (лекарства за понижаване на холестерола), лекарства против тревожност, кортикостероиди и антихистамини. Така че, ако обичате грейпфрут, но също така приемате  едно от горните лекарства, трябва да говорите с вашия лекар дали е безопасно да го включите в диетата си.

Ползите от консумацията на грейпфрут

Въпреки гореспоменатите недостатъци, ползите от яденето на грейпфрут са много.

Грейпфрутът може да подсили имунната ви система

Тези тръпчиви розови изкушения осигуряват мощна доза витамин С. Само 100 грама пресен червен или розов грейпфрут дава над 30 милиграма от този витамин. Изследване, оценяващо връзката между витамин С и функционалността на имунната система, разкрива, че повишеният прием на витамин С може дори да помогне за лечение на респираторни и системни инфекции, които засягат дихателната система и кръвния поток.

6 причини да приемате добавки с КОЛАГЕН

Грейпфрутът потенциално може да помогне при инсулинова резистентност

Проучване, показа, че когато участниците консумират половин грейпфрут преди хранене, в сравнение със сок от грейпфрут и плацебо, те наблюдават намаляване на нивата на глюкозата след хранене, както и общо намаляване на инсулиновата резистентност.

Грейпфрутът може да помогне за повишаване на нивата на калий в тялото

Стандартна чаша грейпфрут има приблизително 300 милиграма калий на порция, което е почти толкова високо, колкото калий в банан

Ролята на калия в тялото служи като основен електролит, който спомага за поддържането на баланса на течностите и хидратацията, поддържайки сърдечния ритъм, мускулната контракция и нервната функция и движението на течности в и извън клетките, като отпадъчни продукти.

Освен това, калият може да помогне за намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония, което го прави още по-добър избор.

Грейпфрутът може да помогне за стимулиране на производството на колаген

Както вече знаете, грейпфрутът има голямо количество витамин С на порция и в резултат на това може да помогне за увеличаване на производството на колаген. С възрастта производството на колаген има тенденция да намалява, така че добавянето на грейпфрут към вашата диета може да помогне на тялото ви да генерира повече.

Колагенът съставлява около 30% от костната структура, голямо количество тъкан на сухожилията и връзките и е важен за структурата на кожата и кръвоносните съдове.

5 храни, които съдържат естествен колаген: Ето какво трябва да ядете за красота и здраве

Грейпфрутът може да помогне за здравето на сърцето

Ако търсите храни, които помагат да поддържате сърцето си здраво, грейпфрутът е чудесен вариант. Грейпфрутът поддържа здравето на сърцето благодарение на високото си съдържание на фибри, калий и антиоксиданти.

Грейпфрутът може да помогне при загуба на тегло

Вече установихме, че грейпфрутът не доказано ускорява загубата на мазнини. Но това е засищаща, нискокалорична храна, което означава, че може да ви помогне да поддържате калориен дефицит, което го прави отлично средство за отслабване. Грейпфрутът е с високо съдържание на фибри, което може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време, което може да е полезно за загуба на тегло.

Грейпфрутът може да помогне за усвояването на желязото

Един грейпфрут има почти 64% от дневната препоръчителна стойност на витамин С за възрастни. Въпреки това, витамин С може да помогне с усвояването на желязото поради високата си концентрация.

Желязото е важно за пренасянето на кислород през кръвния поток през червените кръвни клетки, за да донесе кислород до клетките.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com