Този вкусен зеленчук подобрява зрението и повишава имунитета

11086
Този вкусен зеленчук подобрява зрението и повишава имунитета
Снимка: iStock/Guliver

Грахът, тези малки, яркозелени топчета, които често се срещат в чиниите като гарнитура, притежава множество хранителни ползи, които далеч надхвърлят скромния му външен вид. Сред многобройните предимства, които се приписват на граха, се открояват две: ролята му за подобряване на зрението и укрепване на имунитета.

Що се отнася до здравето на зрението, грахът е хранителна сила. Снабден с важни витамини и антиоксиданти, грахът допринася значително за поддържането и подобряването на зрението. Един от ключовите компоненти, които се съдържат в изобилие в граха, е витамин А. Това изключително важно хранително вещество играе основна роля в поддържането на здравето на ретината на окото, като подпомага най-вече зрението при слаба светлина и цветното зрение.

Наличието на каротеноиди в граха, като лутеин и зеаксантин, допълнително подсилва свойствата му за подобряване на зрението. Тези съединения действат като защитен щит срещу вредните високоенергийни светлинни вълни, като намаляват риска от възрастова макулна дегенерация и други проблеми, свързани със зрението.

Грахът също така предлага значителна доза витамин С - друго жизненоважно хранително вещество, известно със свойствата си за укрепване на имунната система. Витамин С играе ключова роля в поддържането на имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки и повишава способността им да се борят с инфекциите.

7 причини защо трябва да ядете грах много по-често

Силната имунна система е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие, тъй като тя действа като защитен механизъм на организма срещу различни патогени. Комбинацията от витамини А и С в граха създава синергичен ефект, като подпомага не само здравето на зрението, но и укрепва способността на организма да се съпротивлява и да се бори с инфекциите.

Освен това грахът съдържа редица важни минерали, включително цинк и желязо, които допринасят за доброто функциониране на имунната система. Цинкът подпомага производството на имунни клетки и регулира тяхната активност, а желязото е от съществено значение за правилното функциониране на червените и белите кръвни клетки. Заедно тези минерали играят жизненоважна роля в поддържането на защитата на организма срещу болести и инфекции.

Ако знаехте колко е полезен този зеленчук, щяхте да го ядете всеки ден

Включването на граха в балансираната диета е прост и вкусен начин да се възползвате от тези ползи за здравето. Независимо дали се добавя към салати, супи или се сервира като гарнитура, грахът е универсална съставка, която допълва различни ястия. Освен това той е богат източник на фибри, които допринасят за здравето на храносмилателната система и насърчават чувството за ситост, което го прави отличен избор за тези, които искат да поддържат здравословно тегло.

Невзрачният грах се превръща в хранително бижу, предлагащо двойна полза - подобряване на зрението и укрепване на имунитета. Богатият му на хранителни вещества профил, включващ витамини А и С, каротеноиди и основни минерали, прави граха ценно допълнение към една добре балансирана и здравословна диета. Така че следващия път, когато грахът се появи в чинията ви, се насладете не само на възхитителния му вкус, но и на хранителните му предимства, които допринасят за поддържане на зрението и имунната ви система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com