Тревога, стрес, безпокойство: как да контролираме мислите си

5341
Тревога, стрес, безпокойство: как да контролираме мислите си
Снимка: iStock

Прекалено обсебените от мислене и анализи хора често потъват в собствени натрапчиви идеи. Представете си, че се намирате в голям лабиринт, в който всеки завой води до още по-дълбока и заплетена плетеница от катастрофални, мъчителни събития. Точно така се чувстват те, когато мислят за проблемите, които стоят пред тях.

От време на време всеки човек преосмисля живота или възможностите си. Някои обаче не могат да се справят с непрестанния поток от мисли.

Този нездравословен вътрешен монолог обикновено има два компонента: прекомерно или натрапчиво размишление и тревога.

Прекомерното преживяване

Според покойната Сюзън Нолен-Хоксема, професор по психология в Университета в Йейл, прекомерното и натрапчивото размишление включва превъртането на даден проблем отново и отново във вашето съзнание. Ние размишляваме натрапчиво, когато сме обсебени от мислите си и въртим в главата си различни аспекти от отминала ситуация.

Обикновено това включва епизоди от съжаление, самосъжаление и самообвинения. Подобни преживявания са свързани с развитието на депресия, тревожност и хранителни разстройства.

Хората, склонни към подобни мисловни модели, могат например да анализират прекомерно всеки детайл от разпаднала се връзка. Те често се обвиняват за случилото се, изпитват съжаление и типичните им мисли са:

- Трябваше да бъда по-търпелив и отстъпчив.

- Загубих най-идеалния партньор в моя живот.

- Никой няма да ме обича отново.

Тревогата

Мозъкът с времето разпозна собствената си идентичност в трансплантирано лице

Когато човек е претърпял трансплантация на лице, той най-лесно разпознава лицето си преди травмата и именно в отговор на това родно лиц...

Тревогата идва от желание да се предскаже бъдещето. То включва негативни мисли за неща, които биха могли да се случат, но биха могли и да не се случат.

- Няма да ме харесат на интервюто. Няма да ми дадат работата.

- Не съм получил отговор от други работодатели. Колко време ще съм безработен?

Тези мисли изчерпват енергията и са стресиращи. Те могат да се проявят у всекиго, който е подложен на напрежение. Но когато стигнете до момента, в който мислите и притесненията ви пречат да правите онова, което искате - да живеете пълноценно - тогава трябва да предприемете нещо.

Как да спрем прекомерното и натрапчиво мислене и анализиране

Рубен Бергер, психотерапевт в университетската болница в западногерманския град Бон, препоръчва няколко практически стъпки, които бихте могли да приложите в своето ежедневие, когато усетите, че се тревожите или размишлявате натрапчиво.

Животът в града се оказва по-полезен за психиката, отколкото на село

Животът на село обикновено е идеализиран: чист въздух, природа, без суматоха, без автомобили и без стрес. Миналата есен американски уче...

Едно от ефективните средства, според Бергер, е прилагането на техника за спиране на натрапчивите мисли.

"Когато дойдат негативни мисли или започнат натрапчиви размишления, си кажете: 'Спри!'", препоръчва той. И по възможност на глас, защото така е по- ефективно, добавя Бергер. Той дори препоръчва поставянето на гумен ластик около китката, който да дърпаме, докато произнасяме тази дума. А добавянето на визуален компонент, ако същевременно си представяме например пътния знак "Стоп", също ще направи тази техника по-ефективна, казва той.

Основната идея тук е да се настроим за спиране на натрапчивите тревоги (чертаенето на черни прогнози за бъдещето) или размишления (обсебването от минали събития).

Според Бергер ефектът от тази техника може да се прояви до две седмици, но тя трябва да се практикува всеки ден. "Упоритостта е много важна", подчертава той.

Мислите са само мисли

Друг начин за справяне с негативните мисли, често използван в съвременната терапия, е осъзнаването на това, че мислите не са свършени факти, казва още Бергер. Според него е важно, когато си мислим нещо, да се запитаме: Това реално ли е? Наистина ли се е случило? Кое е най-лошото нещо, което може да се случи?

Как да постигнете целите си през Новата година. Система, която никога няма да ви подведе

Настъпването на Новата година е времето, когато обичайно се прави равносметка на изминалата година и се правят планове за бъдещето. Да ...

Бергер препоръчва и използването на техники за осъзнатост, при които се обръща внимание на преживяванията в момента, без те да се оценяват. "Осъзнатостта ви помага да се дистанцирате от мислите си и да присъствате повече в момента", казва той.

Няколко проучвания показват, че осъзнатостта помага при стрес, натрапчиво мислене и тревожност. Причината е, че съсредоточаването върху момента прави невъзможно да се безпокоим същевременно и за други проблеми.

Осъзнатостта може да се практикува по време на рутинни дейности: например когато сутрин тръгваме за работа можем да се опитаме да усещаме вятъра, да слушаме внимателно птиците, да чувстваме чакъла под краката си и да се съсредоточим върху собственото си дишане.

Накарайте мозъка си да е щастлив

Хората, измъчвани от прекомерно и натрапчиво мислене, невинаги избират здравословни начини, за да се отърват от него. Д-р Едуард Селби, психолог от университета на щата Флорида, доказва в свое проучване, че мнозина се опитват да избегнат подобни преживявания, впускайки се в неконтролируеми поведения - преяждане и злоупотреба с наркотици, например.

Но той казва, че много по-добър начин за преодоляване на подобно страдание е разсейването и превключването на фокуса от проблемите, които ни обсебват. Селби твърди, че много дейности могат да се използват за отвличане на вниманието от тревожните мисли. И всеки трябва да избере онези, които работят най-добре за него. Ето няколко примера:

Три неща, които трябва да споделите с партньора си, за да имате успешна връзка

За създаването на здрави отношения с потенциален партньор задължително трябва да се обсъдят следните три неща: мечтите, фетишите и детс...

- слушане на музика

- четене на книга

- вземане на горещ душ

- танцуване или упражнения

- разговор с приятел (не за проблема)

- гледане на филм

40 фрази, които трябва да изречеш, преди да умреш

Преди да се отпуснем на смъртния си одър, има някои фрази, които наистина трябва да изречем – отбелязва сътрудникът на списание F...

- медитация

Промяна на възприятията

Начинът, по който хората възприемат дадена ситуация, в голяма степен влияе върху техните емоции и поведение. Не самата ситуация определя как те се чувстват, а по-скоро нейната интерпретация. Така например възприятието на негативните мисли по различен начин може да доведе до положителни емоции, а впоследствие и до по-здравословно поведение.

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е златен стандарт в психотерапията. Тя има за цел да промени начина, по който хората мислят и действат. КПТ включва и оспорването на неподходящи убеждения или нагласи, като например свръхобобщения от рода на "Винаги се провалям при публично говорене", когато сме имали лошо преживяване сред публика, или пък стремежът да мислим в катастрофични категории, т.е. да си представяме възможно най-лошия изход от дадена случка или ситуация.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com