Три неща, които могат да повлияят на измерването на кръвното налягане

15789
Три неща, които могат да повлияят на измерването на кръвното налягане
Снимка: iStock

Вашето кръвно налягане измерва налягането, което циркулиращата кръв оказва върху стените на артериите, и се изразява като две числа: систолно налягане е силата, упражнявана върху артериите, когато сърцето бие, а диастолното налягане (долното число) е силата, упражнявана, когато сърцето почива между тези удари.

Как да измерваме правилно и точно кръвното налягане?

Нормалното кръвно налягане обикновено се счита за по-ниско от 120 систолично и 80 диастолично (обикновено изписано „120/80 mm Hg“), а всичко по-високо от това се счита за високо кръвно налягане (хипертония). Но също така то не трябва да става твърде ниско. Всичко под 90/60 се счита за ниско кръвно налягане (хипотония). И двете могат да показват и да причинят здравословни проблеми, вариращи от замаяност и объркване до инсулт и инфаркт.

Синдром на бялата престилка

Една от основните причини отчитането на кръвното налягане да е неточно е това, което е известно като синдром на бялата престилка – безпокойството, което някои хора изпитват, когато са в лекарски кабинет. Това може да доведе до грешка при отчитане до 26 mm Hg, което лесно може временно да тласне показанията в диапазона на „високо кръвно налягане“.

Ако вашият лекар мисли, че може да имате нещо като синдром на бялата престилка, той може да предложи да проверявате кръвното си налягане редовно у дома или да ви препоръча да отиде по-рано за часа си, за да имате малко време да се отпуснете преди прегледа.

Високо кръвно и нисък пулс - какво да предприемем?

Механика

Физическата подредба, когато измервате кръвното си налягане, може да окаже голямо влияние върху числата, особено ако проверявате кръвното си налягане у дома:

Поддръжка на гърба. Седенето на стол, който поддържа гърба ви, ще намали грешките. Наличието на не добра стойка може да добави до 10 mm Hg към вашите показания.

Поддръжка на ръката. Ако държите ръката си по-ниско от сърцето си, отчитането ви може да бъде отклонено с до 23 mm Hg. Най-добре е да поддържате ръката, за да можете лесно да я държите на правилното ниво.

Крака и стъпала. Седенето с кръстосани крака може да добави до 10 mm Hg към показанията ви, а липсата на опора на краката може да добави още 10 mm Hg.

Гола ръка. Измерването на кръвното ви налягане с маншета около един или повече слоя дрехи може да добави до 40 mm Hg.

Размер на маншета. И накрая, маншетът на апарата за кръвно налягане трябва да е с правилния размер. Проучванията показват, че по-тежките хора често получават неточно по-високи показания, тъй като маншетът със стандартен размер е твърде малък и свива ръцете им твърде много. Важно е маншетът, който използвате, да е с подходящ размер.

Поведение

Говорене. Да, разговорът, докато ви измерват кръвното налягане, може да повиши стойностите ви с до 15 mm Hg.

Пълен пикочен мехур. Ако ще измервате кръвното си налягане, първо отидете до тоалетна: Пълният пикочен мехур може да добави до 33 mm Hg към вашето систолично налягане.

Храна и лекарства. Не е изненадващо, че обилното хранене малко преди измерване или неща като алкохол, никотин и кофеин, погълнати точно преди теста, могат да изкривят показанията. Трябва да избягвате приема на храна или вещества известно време преди теста.

Важно е да се отбележи, че здравните специалисти са наясно с тези фактори и могат да направят корекции, когато четат резултатите, за да ги съобразят. Но ако искате възможно най-точните резултати, имайте предвид тези неща следващия път, когато ви предстои мерене на кръвното налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com