Трябва ли да слагаме лед при травми и наранявания?

2574
Трябва ли да слагаме лед при травми и наранявания?
Снимка: iStock/Guliver

При лечението на наранявания използването на лед е обичайна практика от много години. Смята се, че прилагането на лед или криотерапията намалява болката, отока и възпалението, свързани с острите наранявания. Последните проучвания и експертни становища обаче повдигнаха въпроси относно ефективността и целесъобразността на използването на лед във всички случаи на наранявания.

Обикновено ледът се използва за изтръпване на областта и свиване на кръвоносните съдове, което спомага за намаляване на притока на кръв и отока. Тази незабавна реакция може да осигури временно облекчение и да ограничи степента на първоначалния оток. Често се препоръчва при остри наранявания като навяхвания, разтягания и натъртвания. Все повече доказателства обаче сочат, че ледът може да не е полезен за всички видове наранявания.

Как да се предпазим от подхлъзване на леда?

Един от аргументите срещу използването на лед е, че възпалението е естествена част от процеса на оздравяване. Възпалението спомага за доставянето на необходимите хранителни вещества, кислород и имунни клетки до увреденото място, като подпомага възстановяването на тъканите. Прилагайки лед и намалявайки притока на кръв, можем да възпрепятстваме естествения оздравителен отговор на организма. Някои експерти твърдят, че оставянето на възпалението да протече без незабавно заледяване може да доведе до по-добро дългосрочно възстановяване.

Освен това проучванията показват, че заледяването може да забави възстановяването на мускулите и да влоши производителността. Охлаждащият ефект на леда може да намали мускулната температура, което може да повлияе на мускулната сила и гъвкавост. Спортистите и професионалистите в областта на спорта все повече се отказват от рутинната употреба на лед, като предпочитат други методи на лечение, като например активно възстановяване, компресия и терапии, основани на движение, които насърчават притока на кръв и възстановяването на тъканите.

Какво да предприемете, когато имате мускулно разтежение или травма?

Важно е да се отбележи, че не всички наранявания са еднакви и решението за лед или не трябва да се взема за всеки отделен случай. Например в случаите на тежки травми или изгаряния ледът все пак може да играе решаваща роля за намаляване на увреждането на тъканите и за облекчаване на болката. От друга страна, хроничните наранявания или състоянията на претоварване могат да имат по-голяма полза от техники, които насърчават притока на кръв и подпомагат заздравяването.

Използването на лед при лечение на травми е тема на непрекъснат дебат. Макар че ледът може да осигури незабавно облекчаване на болката и да намали първоначалния оток, той не винаги е най-ефективният подход за дългосрочно възстановяване. Решението за лед или не трябва да се основава на вида и тежестта на травмата, като се вземат предвид потенциалните ползи и недостатъци на криотерапията. Изключително важно е да се консултирате със специалисти по здравни грижи и да обмислите алтернативни възможности за лечение, които са съобразени със специфичните нужди на всяка травма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com