Учените назоваха плода, който гарантира здраве и дълголетие

9394
Учените назоваха плода, който гарантира здраве и дълголетие
Снимка: Pixabay.com

Редовното включване на зеленчуци и плодове в ежедневното меню се счита за един от важните елементи на здравословния начин на живот в днешно време. Учените препоръчват да се обърне специално внимание на прасковите. Тези плодове съдържат редица вещества, които могат да предпазят организма от развитието на определени заболявания и да помогнат за постигане на дълголетие.

Според диетологът Максин Смит, прасковите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри. Първият вид спомага за нормализиране на нивата на кръвната захар и контролира нивата на холестерола, вторият е полезен за стомашно-чревния тракт.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 2 праскови

Антиоксидантите, съдържащи се в прасковите, забавят процеса на стареене и свързаните с него заболявания, а каротеноидите и кафеената киселина имат антитуморен ефект.

Изследователи от Университета на Вашингтон и Тексаския университет A&M проведоха проучване, което потвърди, че веществата, съдържащи се в прасковите, забавят растежа на раковите клетки и способността им да се разпространяват в тялото. Учените провели експерименти с лабораторни мишки, по време на които на гризачите били дадени полифеноли от праскови.

Мишките, третирани с тези вещества, показват забавяне на растежа на раковите тумори. В допълнение, било е възможно да се потисне процесът на метастази (разпространение на патогенен агент от първичното към друго място в тялото).

Според експерта по хранене от Университета на Вашингтон - Джулиана Норатто, това и няколко други изследвания потвърждават, че полифенолите, открити в прасковите, предпазват ДНК от увреждане, което е свързано с развитието на рак.

Как да запазите прасковите свежи за по-дълго време

Не са провеждани проучвания върху хора в тази област. Въпреки това Норато, екстраполирайки резултатите от експеримента си върху хора, заяви, че би препоръчала да се консумират поне две или три праскови дневно.

Учени и лекари редовно обръщат внимание на ролята на хранителните навици за продължителността на живота. Изследователите са идентифицирали пет основни хранителни навика, които отличават диетата на столетниците от тази на останалите хора, но те трябва да станат нещо като добър навик, а не да се прилагат по 2 или 3 пъти в месеца.

Препоръчително е прасковите да се консумират активно през лятото, когато е техния сезон. Всички добре знаем, че сезонните плодове и зеленчуци са най-полезни и допринасят за поддържане на доброто здравословно състояние на всеки един от нас. Дори и да имате непоносимост към мъхавата кожа на плода, лесно можете да го отстраните преди да го изядете.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com