Високите триглицериди могат да намалят риска от деменция, но да го повишат за тази болест

1992
Високите триглицериди могат да намалят риска от деменция, но да го повишат за тази болест
Снимка: iStock

Проучване установи, че по-високите нива на триглицериди са свързани с по-нисък риск от деменция.

Те също така се свързват с по-бавен когнитивен упадък, когато хората остаряват.

Експертите съветват хората да не се стремят да имат високи нива на триглицериди.

По-скоро здравословната диета и упражненията са най-добрият начин да намалите риска от деменция.

Според нови изследвания по-възрастните хора с по-високи нива на триглицериди в рамките на здравословния до над нормалния диапазон изглежда имат намален риск от развитие на деменция. Те също имат по-бавен когнитивен спад с напредване на възрастта.

Какви са рисковете от високите нива на триглицеридите?

Източници на триглицериди включват масло, масла и други мазнини, открити в храната.

Те могат да дойдат и от прием на повече калории, отколкото са ни необходими. Всеки път, когато консумираме повече калории, отколкото са ни необходими за производството на енергия, те се съхраняват в клетките на тялото под формата на триглицериди.

Проучване, спекулира, че наличието на триглицериди в горния край на нормалния диапазон може да означава, че човек води начин на живот, предпазващ от деменция.

Нивата на триглицеридите могат да служат като полезен предиктор за риск от деменция и когнитивен спад при по-възрастните популации.

Могат ли високите триглицериди да причинят деменция

Изследователският екип идентифицира над 18 000 души на средна възраст 75 години, които не са били диагностицирани с деменция.

След това тези индивиди са били проследявани средно шест години, за да се определи кой впоследствие е развил деменция, като 823 души в крайна сметка са получили диагнозата.

През всяка година от проучването се провежда липиден панел, който включва:

  • общ холестерол
  • липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол
  • липопротеин с висока плътност (HDL) холестерол
  • триглицериди

След това хората бяха разделени на четири групи въз основа на техните нива на триглицериди на гладно. Групата с най-ниски триглицериди има нива под 62 mg/dL.

Следващата най-висока група имаше нива от 63 до 106 mg/dL. Групата по-горе имаше нива от 107 до 186 mg/dL. И накрая, най-високата група имаше нива от 187 mg/dL или по-високи.

След като анализираха данните, изследователите установиха, че всеки път, когато триглицеридите се удвоят, това е свързано със 17% по-нисък риск от деменция.

Те също така откриха, че по-високите триглицериди са свързани с по-бавен когнитивен спад с течение на времето.

Изследователите обаче отбелязват, че в проучването няма достатъчно хора с умерени (200-500 mg/dL) до силно повишени (>500 mg/dL) триглицериди, за да определят как това може да повлияе на риска от деменция.

Как нивата на холестерола могат да повлияят на риска от деменция

Връзката между по-високите нива на триглицеридите (TG) в нормалните граници и потенциално намаления риск от деменция, както е описано в статията, е наистина интригуваща и донякъде противоречаща на интуицията предвид конвенционалното разбиране за здравето на липидите.

Някои видове липиди в триглицеридите могат да имат невропротективен ефект, допринасяйки за растежа на невроните, възстановяването и цялостното здраве на мозъка.

Мозъкът е богат на липиди и някои липиди играят жизненоважна роля в поддържането на целостта на невронните мембрани и улесняването на клетъчното сигнализиране. Друго възможно обяснение е енергоснабдяването.

Триглицеридите са ключови енергийни резерви и по-високи нива в здравословен диапазон могат да осигурят адекватно енергийно снабдяване на мозъка, което е от решаващо значение за неговото функциониране. Недостатъчното енергийно снабдяване е потенциален рисков фактор за невродегенеративни процеси.

И накрая, може да е за биохимичен баланс. Взаимодействието между различни видове липиди, включително холестерол, триглицериди и различни фосфолипиди, може да повлияе на здравето на мозъка в все още неоткрито равновесие.

Тази природа повишава възможността за объркващи фактори или дори обратна причинно-следствена връзка, при която ранните, неоткрити невродегенеративни промени могат да повлияят на липидния метаболизъм, а не обратното.

Как диетата влияе върху риска от деменция

Като се има предвид взаимодействието между диетата и нивата на триглицеридите, една област, която трябва да разгледате при намаляване на риска от деменция, е чрез добро хранене.

За възрастни в по-ранните и средните етапи от живота си, поддържането на по-ниски нива на триглицериди, обикновено постигнато чрез здравословна за сърцето диета и начин на живот, може да играе важна роля за намаляване на риска от деменция с напредване на възрастта.

Коста също препоръчва избягване на:

  • ултра преработени храни
  • Наситените мазнини
  • рафинирана захар

Важно да ограничите консумацията на алкохол и да управлявате теглото си чрез диета и упражнения, за да поддържате триглицеридите си под контрол.

Въпреки това, докато стойности под 90 mg/dL може да се считат за оптимални за по-млади хора, това проучване предполага, че за по-възрастните поддържането на нивата на триглицеридите във високи нормални граници може да има допълнителни ползи за здравето на мозъка и превенцията на деменция.

Точната връзка между триглицеридите и риска от деменция остава неизвестна. Необходими са повече изследвания, за да се разбере какво всъщност означават тези открития.

Важно е да се отбележи, че това не означава, че хората трябва да се стремят към високи нива на триглицериди.

По-скоро поддържането на балансирана, богата на хранителни вещества диета и редовен режим на упражнения през целия живот е от ключово значение.

Това са най-добрите храни, които помагат за понижаване на нивата на триглицеридите

Ново проучване откри връзка между по-високите нива на триглицеридите в кръвта в границите на нормалните до високите норми и по-ниския риск от развитие на деменция при по-възрастни хора.

Хората с по-високи триглицериди също имат по-бавен когнитивен спад с напредване на възрастта.

Констатациите обаче не могат да бъдат приложени към нива на триглицериди над високия нормален диапазон поради липса на данни. Това означава, че хората не трябва да се стремят да имат високи нива на триглицериди.

Най-добрият начин да намалите риска от деменция е да ядете балансирана, питателна диета и да правите редовни упражнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com