Вреден ли е джинджифилът за черния дроб?

28248
Вреден ли е джинджифилът за черния дроб?
Снимка: iStock/Guliver

Известен като термогенна храна, тоест помагащ ускоряването на метаболизма, джинджифилът е растение, свързано с редица ползи. Например, той има антиокислително и противовъзпалително въздействие. Този азиатски корен може да помогне за лечение на гадене и лошо храносмилане, облекчаване на менструални болки; намалява степента на лошия холестерол (LDL) и риска от инфекции. Но, макар и с всички тези предимства, може ли джинджифилът да е вреден в определени ситуации? Например носи ли рискове за черния дроб?

Д-р Лусио Пачеко отговаря на този въпрос. 

Чернодробна фиброза

Изследване, публикувано през 2011 г. в списание Nutrition and Metabolism показало, че напротив: джинджифилът предлага защита срещу чернодробна фиброза - състояние, при което се образува дегенеративен белег. Изследователите тествали серия екстракти от джинджифил и установили, че всички те повишават нивата на антиокислителните ензими, използвани от черния дроб. Това означава, че коренът има потенциал за лечение на чернодробна фиброза.

Паразити

Проучване е проведено и от изследователи от факултета по биология в университета „Крал Халид“ в Саудитска Арабия. По време на експеримента учените установили, че лечението с екстракт от джинджифил може да бъде полезно за борба с паразит, наречен шистозомиаза, който атакува черния дроб и червата. Някога именно шисотозомиазата била една от основните причини за смъртност в Древен Египет и Римската империя. Те отбелязват, че екстрактът от джинджифил води до по-голямо инхибиране на въпросния паразит в сравнение с други растения.

Ето по колко джинджифил на ден може да направи чудеса с тялото ни

Омазнен (затлъстял) черен дроб

В проучване, публикувано през 2011 г. в World Journal of Gastroenterology, изследователите заявяват, че джинджифилът може да предложи защита срещу неалкохолна мастна чернодробна болест, която е свързана с инсулинова резистентност. Растението може да помогне за лечение на състоянието чрез намаляване на окислителния стрес в черния дроб, редуциране на инсулиновата резистентност и инхибиране на възпалението.

Но все пак, ако страдате от някакъв вид заболяване или просто неразположение, засягащо черния дроб, не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да използвате корена в това отношение! Професионалистът е този, който познава особеностите на състоянието ви и ще може да прецени дали консумацията на джинджифил е вредна за черния ви дроб или наистина ще ви бъде полезна.

Въпреки че изследванията по-горе показват потенциалната помощ и полза, която допринася коренът, нито едно от тях не гарантира, нито обещава какъвто и да е вид лечение чрез него. При това си струва да се има предвид, че не се препоръчва да използвате повече от едно средно по размери парче джинджифил или чаена лъжичка от него в прахообразната му версия.

В това видео д-р Естер Коща разказва за ползите от джинджифила. 

Всеки, който използва какъвто и да е вид лекарство, си струва да се консултира с лекар, за да е сигурен, че няма риск от вредно взаимодействие между джинджифила и въпросния медикамент.

Консумацията му като подправка за храна може да увеличи риска от кървене. Поради това е необходимо внимание от страна на хора, които страдат от нарушения в кръвосъсирването.

Джинджифил: 6 доказани начина на помощ при отслабване

Високите дози джинджифил може също така да влошат сърдечните проблеми. Употребата му трябва да се извършва с повишено внимание от диабетици, като се има предвид, че джинджифилът може да повиши нивата на инсулин и/или да намали нивата на кръвната захар и, следователно, да повлияе на действието от лекарствата, използвани за лечение на това състояние.

Термогенните храни като джинджифилът не се препоръчват за хора, страдащи от хипертиреоидизъм. Въобще, деца, хора със сърдечни заболявания, мигрена, язва и алергии не бива да злоупотребяват с консумацията на термогеници.

Джинджифиловият корен може също да причини странични ефекти като газове, киселини, стомашно разстройство, дразнене в устата, диария, парене в стомаха и стомашен дискомфорт.

Внимание! Статията е предназначена само за информация. В никакъв случай не прилагайте самолечение, а търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com