Вредно ли е прясното мляко за възрастните хора?

7566
Вредно ли е прясното мляко за възрастните хора?
Снимка: iStock

Често се говори за непоносимост към лактоза. Дори казват, че възрастните хора нямат капацитета да смелят и преработят млечните продукти – затова трябвало да премахнат млякото и млечните продукти от менюто си. Но дали всичко това е истина?

Д-р Драузио Варела разказва следното по този въпрос. 

Млечна захар: лактоза

Лактозата е твърдият компонент, присъстващ най-много в млякото. Счита се за млечна захар, защото има леко сладникав вкус, когато се консумира чиста. Химически това е дизахарид, образуван от обединението на два монозахарида: молекула глюкоза и молекула галактоза. За да се използва този енергиен източник, е необходимо да се усвои тази молекула. С други думи, този дизахарид се разгражда с ензим, наречен лактаза, присъстващ в голяма степен в метаболизма на новородените.

При хората лактазата обикновено се произвежда интензивно до двегодишна възраст, достигайки практически нула след деветгодишна. Лактозната непоносимост засяга такива хора, които вече не произвеждат лактаза. Липсата на този ензим предотвратява разграждането на лактозата в отделни глюкозни и галактозни единици. Но намаляването на това производство на лактаза от хората е здравословно явление. То е знак за метаболитна зрялост.

Лекар: Това са храните, които предизвикват алергии

Когато лактозата достигне дебелото черво, без да е била разградена, тя се ферментира от присъстващите там бактерии, предизвиквайки симптоми като метеоризъм, газове и подуване на корема, болки в стомаха, колики, повръщане, диария, главоболие, мигрена, кожни обриви и дори астма.

Алергията към кравето мляко може да бъде причинена и от наличието на протеини на кравето мляко като сирищен протеин (казеин) и суроватъчни протеини (алфа-лакталбумин и бета-лактоглобулин). Най-честите симптоми при деца и възрастни са: повръщане, диария, рефлукс, обрив, копривна треска, кръв или слуз в изпражненията, раздразнителност, слабо наддаване на тегло, възпаление на червата, сърбящи очи, конюнктивит, ринит, синузит, отит, астма, кашлица.

Как да разберете дали някой може да консумира мляко и млечни продукти?

Ако познавате някого с изброените по-горе симптоми, предложете му непременно консултация с лекар или диетолог. Тези специалисти ще могат да оценят симптомите и да предприемат действия за премахване или намаляване на тези продукти от менюто. Но винаги трябва да помним, че млечните продукти са важни източници на калций и протеини.

Лекар каза за кои хора киселото мляко е опасно

Повечето от млякото, предлагано за консумация в супермаркетите, се произвежда чрез 100% механично доене. Този процес може да причини инфекции в животното. В зависимост от производителя, кравата получава високи дози антибиотици, които могат да „замърсят“ млякото. При това, ако процесът не е внимателен, продуктът може да бъде замърсен с урина, кръв и дори гной от крави. В тези случаи се използват химически добавки, за да се прикрие по-ниското качество на продукта.

Следователно идеалът би бил да имате достъп до органично мляко. Но тъй като това не е възможно за голяма част от населението, е много важно да се избират надеждни марки на пазара както за мляко, така и за млечни продукти.

Замяна на млякото в нашето меню

Струва си да се спомене, че за ефективното фиксиране на калция в костите е необходим магнезий. И това е възможно чрез приема на растителни източници на калций като: тъмни листни и обикновени зеленчуци, плодове. Не можем да забравим, че витамин D, който се произвежда от нашето тяло чрез ежедневни слънчеви бани, е от съществено значение за процеса на усвояване на калций.

Правете слънчеви бани, за да метаболизирате витамин D. Останете активни, спортувайте. Разберете кои упражнения са най-подходящи за борба с остеопорозата. Яжте повече плодове, зеленчуци, семена и бобови растения, за да задоволите нуждите си от витамини, минерали и протеини.

Внимание! Тази статия е предназначена само за информация. Пазете се от самолекуване и винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com