Въпреки, че е вкусна и сочна, тези хора НЕ трябва да ядат диня

7848
Въпреки, че е вкусна и сочна, тези хора НЕ трябва да ядат диня
Снимка: iStock

Динята е примамлива, особено в горещите дни. Дебелата кора на плода поддържа месестата част приятно хладна, независимо от температурата на околната среда. Той е идеален плод за лятото. Не за всеки обаче! Кой не трябва да посяга към диня?

Диня - хранителни стойности

Английското име: "watermelon" (воден пъпеш) перфектно отразява същността на динята. В над 90 процента се състои от вода. Съдържа много минерали, като:

- калций
- магнезий
- калий
- фосфор

Също така съдържа витамин С, който има антиоксидантни свойства и редица други антиоксиданти, включително витамин А, бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Динята има висок антиоксидантен потенциал и има благоприятен ефект върху органа на зрението.

Той е съкровищница от важни, особено за бременни жени, фолиева киселина и редица други витамини от група В, които обуславят правилното функциониране на нервната система и оптималното функциониране на когнитивните способности.

Защо е полезно да похапвате диня

Той е с ниско съдържание на калории и затова се препоръчва за диета за отслабване. Въпреки това има незначително съдържание на фибри и изключително високо съдържание на прости захари. Това са основните му недостатъци, които правят консумацията на диня противопоказана. На този летен деликатес трябва да се насладите умерено.

Високото съдържание на прости захари в комбинация с изключително ниско съдържание на сурови растителни фибри (фибри) е най-бързият начин за внезапни скокове на кръвната захар. Не е необходимо да сте лекар, за да знаете, че тези характеристики поставят продукта в списъка на забранените продукти при диабет.

Цели 83 процента. Захарите в динята са прости захари, които водят до бързи изблици на глюкоза в кръвта и също толкова рязък спад. Ситуацията ескалира от ниското съдържание на фибри (само 0,6 g / 100 g от продукта!). Суровите растителни фибри помагат за успокояване на спукванията на кръвната захар - те "изравняват пиковете на захарта", предпазвайки панкреаса от ситуации, в които е принуден незабавно да произвежда големи дози инсулин. Въпреки че фибрите не са хранителна, а по-скоро баластна субстанция, те са от ключово значение за ненарушения ход на въглехидратния метаболизъм.

За съжаление, при динята и двата критерия, както простата захар, така и съдържанието на фибри, са неблагоприятни за хората с нарушен въглехидратен метаболизъм.

Какво ще се случи с тялото ви, ако изядете цяла диня наведнъж?

Гликемичен индекс и гликемичен товар

Динята има висок гликемичен индекс (IG = 80), което означава, че консумацията й води до бързо и значително повишаване на нивата на кръвната захар. Най-важният критерий е изядената порция. Тези два параметъра: GI и количеството изядена храна дават измерима стойност под формата на гликемичен товар (GL). ŁG - известен още като гликемичен товар - позволява оценка на съдържанието на въглехидрати в храната.

Няма да е изненада, че яденето на малка порция, тънък резен диня, няма да натовари прекомерно метаболизма ви, дори ако сте диагностицирани с диабет.

Струва си да помислим за подобна покупка, особено ако живеем с диабетик, човек с инсулинова резистентност или генетично обременен с метаболитни нарушения. Умереността винаги е най-добрата и здравословна мярка. 

Диня – внимавайте с храносмилателни проблеми

Поради високото си съдържание на вода, както и плодовите сокове, може да попречи на храносмилането на основните ястия и да доведе до метаболитен дискомфорт.

Най-безопасният вариант е да посегнете към плода два часа след хранене и да го изядете самостоятелно или като съставка в плодови салати.

Парчетата диня трябва да се добавят в кана с вода. Те ще го охладят и обогатят вкуса му. Динята се съчетава добре с листа от мента или босилек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com