Възможно ли е да предозирате с витамини?

4849
Възможно ли е да предозирате с витамини?
Снимка: iStock

Потребителите са бомбардирани със съобщения, че приемането на високи дози от определени витамини може да е от полза за здравето по много начини. Въпреки това, приемането на твърде много от някои хранителни вещества може да бъде опасно.

Приемът на витамини е част от ежедневието на милиони хора по света.

Въпреки че указанията за безопасно дозиране са посочени на повечето бутилки с добавки, обичайна практика е да се приема повече от препоръчаното.

Нека прегледаме безопасността на приема на витамини, както и страничните ефекти и потенциалните рискове, свързани с консумацията на високи дози.

Мастноразтворими срещу водоразтворими витамини

13-те известни витамина са разделени в 2 категории — мастноразтворими и водоразтворими.

Водоразтворими витамини

Водоразтворимите витамини се отделят лесно от тялото и не се съхраняват лесно в тъканите. Има повече водоразтворими витамини, отколкото мастноразтворими.

Водоразтворимите витамини включват витамин С, плюс осем витамина от група В:

Витамин В1 (тиамин)

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин B3 (ниацин)

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Витамин В6 (пиридоксин)

Витамин B7 (биотин)

Витамин B9 (фолат)

Витамин B12 (кобаламин)

Тъй като водоразтворимите витамини не се съхраняват, а по-скоро се екскретират чрез урината, е по-малко вероятно да причинят проблеми, дори когато се приемат във високи дози.

Приемането на мегадози от някои водоразтворими витамини обаче може да доведе до потенциално опасни странични ефекти.

Например, приемането на много високи дози витамин B6 може да доведе до потенциално необратимо увреждане на нервите с течение на времето, докато приемането на големи количества ниацин – обикновено над 2 грама на ден – може да причини увреждане на черния дроб.

Мастноразтворими витамини

За разлика от водоразтворимите витамини, мастноразтворимите витамини не се разтварят във вода и лесно се съхраняват в тъканите на тялото ви.

Има четири мастноразтворими витамина:

Витамин А

Витамин D

Витамин Е

Витамин К

Като се има предвид, че мастноразтворимите витамини могат да се натрупват в тялото, тези хранителни вещества са по-склонни да доведат до токсичност, отколкото водоразтворимите витамини.

Макар и рядко, приемането на твърде много витамин A, D или E може да доведе до потенциално вредни странични ефекти.

Като алтернатива, приемането на високи дози несинтетичен витамин К изглежда относително безвредно, поради което не е определено горно ниво на прием (UL) за това хранително вещество.

Горните нива на прием са зададени така, че да показват максималната доза от хранително вещество, която е малко вероятно да причини вреда на почти всички хора в общата популация.

Потенциални рискове от приема на твърде много витамини

Когато се консумират естествено чрез храни, тези хранителни вещества е малко вероятно да причинят вреда, дори когато се консумират в големи количества.

И все пак, когато се приема в концентрирани дози под формата на добавка, е лесно да се вземе твърде много и това може да доведе до отрицателни последици за здравето.

Странични ефекти от прекомерната консумация на водоразтворими витамини

Когато се приемат в излишък, някои водоразтворими витамини могат да причинят неблагоприятни ефекти, някои от които могат да бъдат опасни.

Въпреки това, подобно на витамин К, някои водоразтворими витамини нямат видима токсичност и следователно нямат зададена UL.

Тези витамини включват витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B5 (пантотенова киселина), витамин B7 (биотин) и витамин B12 (кобаламин).

Коя форма на витамините се усвоява най-добре?

Важно е да се отбележи, че докато тези витамини нямат видима токсичност, някои от тях могат да взаимодействат с лекарства и да повлияят на резултатите от кръвните изследвания. Ето защо трябва да се внимава с всички хранителни добавки.

Следните водоразтворими витамини имат определени UL, тъй като могат да причинят нежелани странични ефекти, когато се приемат във високи дози:

Витамин C. Въпреки че витамин C има относително ниска токсичност, високи дози от него могат да причинят стомашно-чревни смущения, включително диария, спазми, гадене и повръщане. Мигрена може да възникне при дози от 6 грама на ден.

Витамин B3 (ниацин). Когато се приема под формата на никотинова киселина, ниацинът може да доведе до високо кръвно налягане, коремна болка, нарушено зрение и увреждане на черния дроб, когато се консумира във високи дози от 1-3 грама на ден.

Витамин В6 (пиридоксин). Дългосрочната свръхконсумация на B6 може да причини тежки неврологични симптоми, кожни лезии, чувствителност към светлина, гадене и киселини, като някои от тези симптоми се появяват при прием на 1-6 грама на ден.

Витамин B9 (фолат). Приемането на твърде много фолат или фолиева киселина под формата на добавка може да повлияе на умствената функция, да повлияе отрицателно на имунната система и да маскира потенциално тежък дефицит на витамин В12.

Обърнете внимание, че това са странични ефекти, които здравите хора могат да изпитат, когато приемат големи дози от тези витамини. Хората със здравословни проблеми могат да изпитат дори по-сериозни реакции при приема на твърде много витамин.

Например, въпреки че е малко вероятно витамин С да причини токсичност при здрави хора, той може да доведе до увреждане на тъканите и фатални сърдечни аномалии при тези с хемохроматоза, нарушение на съхранението на желязо.

Странични ефекти, свързани с прекомерната консумация на мастноразтворими витамини

Тъй като мастноразтворимите витамини могат да се натрупват в тъканите на тялото ви, те могат да причинят много повече вреда, когато се приемат във високи дози, особено за дълги периоди.

Освен витамин К, който има нисък потенциал за токсичност, останалите три мастноразтворими витамина имат определена UL поради техния потенциал да причинят вреда при високи дози.

Ето някои странични ефекти, свързани с прекомерната консумация на мастноразтворими витамини:

Витамин А. Въпреки че токсичността на витамин А или хипервитаминоза А може да възникне от консумацията на храни, богати на витамин А, това се свързва най-вече с добавки. Симптомите включват гадене, повишено вътречерепно налягане, кома и дори смърт.

Витамин D. Токсичността от приема на високи дози добавки с витамин D може да доведе до опасни симптоми, включително загуба на тегло, загуба на апетит и неравномерен сърдечен ритъм. Може също така да повиши нивата на калций в кръвта, което може да доведе до увреждане на органите.

Витамин Е. Добавките с високи дози витамин Е могат да повлияят на съсирването на кръвта, да причинят кръвоизливи и да доведат до хеморагичен инсулт.

Въпреки че витамин К има нисък потенциал за токсичност, той може да взаимодейства с определени лекарства, като варфарин и антибиотици.

Може ли приемът на твърде много витамини да бъде смъртоносен

Въпреки че е изключително рядко да умрете от предозиране на витамини, има съобщения за случаи на смърт, свързани с токсичност на витамина.

Например, хипервитаминоза А може да бъде причинена от приема на една голяма доза от над 200 mg витамин А или хронична употреба на повече от 10 пъти препоръчителния дневен прием

Токсичността на витамин А може да доведе до сериозни усложнения, като повишено налягане на гръбначномозъчната течност, кома и потенциално фатално увреждане на органи.

Освен това, приемането на мегадози витамин D - повече от 50 000 IU дневно - за дълги периоди може да доведе до високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия), което може да доведе до смърт.

Предозирането на други витамини също може да причини потенциално фатални странични ефекти, като увреждане на черния дроб.

Доклад за случай установява, че приемането на много високи дози от над 5 грама ниацин с удължено освобождаване може да доведе до метаболитна ацидоза, натрупване на киселина в телесните течности, както и остра чернодробна недостатъчност – и двете могат да бъдат фатални.

Как безопасно да приемате витамини

Най-добрият начин да получите хранителните вещества, от които се нуждаете, е като консумирате добре закръглена диета. Въпреки това, много хора се нуждаят от добавки с витамини по различни причини.

Възрастта, генетичните заболявания, медицинските състояния и диетата са фактори, които могат да увеличат нуждата от определени хранителни вещества.

Фармацевт: Тези хранителни добавки са опасни за сърцето

За щастие, витамините обикновено са безопасни за приемане, стига да се използват отговорно.

Поради потенциална токсичност, не се препоръчва да се консумират повече от допустимите горни нива на прием, определени за хранителните вещества, изброени по-горе.

Имайте предвид, че при определени обстоятелства вашият доставчик на здравни услуги може да ви препоръча да приемате повече от UL за определени хранителни вещества, за да коригирате дефицита.

Например, дефицитът на витамин D често се лекува с инжекции с високи дози витамин D или добавки, които доставят над 50 000 IU витамин D, което е много повече от UL.

Въпреки че повечето бутилки с добавки предоставят препоръки относно това колко витамин да приемате на ден, нуждите могат да варират от човек на човек.

Ако имате въпроси относно дозирането на витамини, най-добре е да се консултирате с медицински специалист.

Въпреки че витаминните добавки се консумират безопасно от много хора ежедневно, възможно е да се приеме твърде висока доза, което може да доведе до нежелани странични ефекти.

Предозирането на определени витамини може да доведе до сериозни усложнения и в редки случаи дори до смърт.

Поради тези причини е важно да използвате витамините отговорно и да се консултирате с доверен здравен специалист, ако имате въпроси относно правилното дозиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com