Възстановете си обонянието на хрътка - ето как!

10128
Възстановете си обонянието на хрътка - ето как!
Снимка: iStock

Обонянието обогатява нашите преживявания за света около нас. Различните аромати променят настроението ни, пренасят ни в далечен спомен и дори понякога помагат да се свържем, явно или просто емоционално, с любимите хора. Способността да чувстваме миризми играе ключова роля за нашето здраве.

Ето какво разказва д-р Гари Бошам

Смята се, че броят на миризмите, които човек може да почувства, е между 10 000 и 100 милиарда, или дори повече. Тъй като обонятелната информация се изпраща до различни части на мозъка, миризмите могат да повлияят на много аспекти от живота ни, като спомени, настроение и емоции. В продължение на хиляди години ароматните растения се използвали в лечебната практика на много страни – Индия, Древен Египет, Китай.

Ароматерапията, например, се стреми да използва етерични масла от цветя, билки или дървета за подобряване на емоционалното и физическо състояние на човека.

Обясниха истинската причина за загубата на обоняние при КОВИД

Обонянието също е важно за възприемането на вкуса. Дъвченето на храната освобождава аромати, които се разпространяват от устата и гърлото към носа. Без обоняние можем да открием само 5 основни вкуса: солено, сладко, кисело, горчиво и „умами“ (вкусно). Но нашият мозък включва информация както от рецепторите за вкус, така и от обонянието, за да възприеме много и най-разнообразни вкусове.

Някой може да си помисли, че е загубил чувството си за вкус, ако усети храната като блудкава, скучна или просто безвкусна. Но в действителност това, което може да е загубил, е способността да чувства миризми. Различни проучвания на здравето и храненето разкриват, че около 12% от възрастните имат обонятелна дисфункция. Проблемът се увеличава с възрастта, достигайки 39% при хората на 80 и повече години.

Вредните ефекти може да бъдат значителни. Храната става не толкова приятна, както е била. Може да загубите интерес към храненето или да промените хранителните си навици и да се храните по-нездравословно. Например, хората с изгубено обоняние понякога се опитват да подсилят вкуса, като добавят повече захар или сол към храната. Но тези добавки може да причинят допълнителни проблеми.

Как бързо да си върнем обонянието след КОВИД

Какво е паросмия и защо възниква? Как това разстройство на обонянието се различава от аносмията?

И двете заболявания възникват поради увреждане на нервните влакна в носа. При аносмия обонянието изчезва напълно, а при паросмия то е изкривено. Познатите храни и обкръжението в околната ни среда започват да миришат на нещо друго.

Като цяло паросмията не причинява силен дискомфорт. Но ако всичко наоколо започне да мирише така лошо, че искате да запушите носа си и да не дишате, тогава говорим за друго нарушение на обонянието – какосмия. За щастие изследванията сочат, че обонятелните неврони са едни от малкото, които може да бъдат възстановени.

Какво ще помогне за възстановяване на обонянието?

Дори, ако такъв дефект не причинява неудобство на пациента, все пак е препоръчително да се проведе лечение у дома. Това е много проста и достъпна процедура. Трябва да вземете няколко миризливи вещества - ароматни билки и етерични масла, например, цитрусови (лимон, мандарина), кориандър, хвойново или евкалиптово масло и кафе. Препоръчително е да изберете четири варианта на миризми за себе си и всеки ден да вдишвате всяка от тях в продължение на 30 секунди, след което да вземете 30 секунди почивка.

Специалистите съветват да правите тази ароматна тренировка шест до осем пъти на ден. След две седмици ароматите трябва да се сменят с нови и процедурите да продължат до 3 месеца. В случай, че през този период не е имало подобрение във функцията на вкуса и обонянието, тогава е наложително да се свържете с УНГ-лекар и невролог.

Внимание! Тази статия предоставя само информация, а не медицински указания. Винаги търсете лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com