За кои хора гроздето НЕ е полезно

14051
За кои хора гроздето НЕ е полезно
Снимка: iStock

Гроздето е обичано от възрастни и деца заради неговия сладко-кисел вкус, но ползите не свършват с вкуса - гроздето има много полезни свойства, които поддържат цялото тяло в добра форма.

По света се отглеждат повече от 70 милиона тона грозде годишно, като само 12% от реколтата е годна за храна. По-голямата част от него се превръща във вино.

Родното място на гроздето е Близкият изток. Там започва да се отглежда преди около 8 хиляди години. Първите археологически находки, свързани с винопроизводството, са открити на територията на Грузия и Армения.

Ползите от гроздето

Повечето от хранителните вещества се съдържат, колкото и да е странно, не в пулпата, а в семките и кората. Като цяло плодовете съдържат витамини К, група В, както и мед, фибри, фенол, каротеноиди и други фитонутриенти, които придават на гроздето цвят, вкус и мирис.

Грозде: Какво се случва с холестерола, когато ядете този плод

Ползите от гроздето често зависят от неговия сорт. Въпреки това, всички горски плодове имат естествени антиоксиданти - флавоноиди: витамин С, бета-каротин, манган, ресвератрол. Последният елемент се разкрива с най-голяма полза в гроздето. Гроздето също така съдържа микро и макроелементи като селен, цинк, мед, желязо, калций, калий, магнезий, алуминий, бор, йод и кобалт.

Полезните свойства на гроздето до голяма степен зависят от неговия сорт и качеството на самите плодове. Много продукти от грозде, като стафиди, съдържат малко по-малко различни вещества от пресните плодове.

Полифенолите в състава на гроздето спомагат за намаляване нивото на холестерола в организма и дори риска от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, появата на кръвни съсиреци.

Витамин К е необходим за правилното съсирване на кръвта и функционирането на сърдечния мускул и кръвоносните съдове, здравината на костната и мускулната тъкан. Фибрите са необходими за правилното функциониране на червата, намалявайки риска от развитие на хемороиди и дивертикулит. Медта в гроздето поддържа костите здрави.

Дори с най-капризния сорт грозде няма да имате проблеми, ако използвате ТОЗИ метод

За кои хора гроздето НЕ Е полезно?

Въпреки всичките си полезни свойства, кората може да бъде не само вредна, но дори опасна - ако гроздето се третира с вредни пестициди и торове. Ето защо е важно да измиете плодовете след закупуване, но дори това не винаги може да помогне на 100%.

Рядко имате алергия към грозде, която е придружена от зачервяване, обрив по лицето, сърбеж или хрипове и задух. Освен това алергията може да се прояви не само към самото грозде, но и към вино, гроздов сок или стафиди.

В плодовете има много захар, така че е по-добре да ги ядете с повишено внимание при диария и язви, а при диабет е по-скоро противопоказано. Пълна забрана на гроздето - при хипертония, цироза на черния дроб, бременност и колит.

Семките от тяхното грозде са безопасни, но не могат да се комбинират с лекарства, които разреждат кръвта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com