Заболявания, които приличат на психични разстройства. Понякога това е първият симптом

43642
Заболявания, които приличат на психични разстройства. Понякога това е първият симптом
Снимка: iStock

Заболяванията, които наподобяват психични разстройства, могат да представляват объркващо предизвикателство както за пациентите, така и за здравните специалисти, тъй като симптомите често имитират тези, свързани с психиатрични състояния. В някои случаи тези физически заболявания се проявяват като първоначални показатели, което допълнително усложнява диагностичния процес. Сложното взаимодействие между тялото и ума подчертава значението на холистичния подход към здравеопазването.

Заболявания, чиито симптоми приличат на психични разстройства, но не са

Един забележителен пример е автоимунното разстройство, известно като тиреоидит на Хашимото. Това състояние се появява, когато имунната система погрешно атакува щитовидната жлеза, което води до възпаление и последващ спад във функцията на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза - жлеза с форма на пеперуда, разположена в областта на шията, играе ключова роля в регулирането на метаболизма и енергийните нива.

Когато е компрометирана, болестта на Хашимото може да предизвика симптоми, които много наподобяват психични разстройства, като депресия, тревожност и когнитивни нарушения. Често срещани са умората, трудната концентрация и промените в настроението, които често карат хората да търсят психологическа оценка, преди да се открие основната дисфункция на щитовидната жлеза.

По подобен начин Лаймската болест, причинена от бактерията Borrelia burgdorferi, която се предава чрез ухапване от кърлеж, може да имитира психиатрични разстройства. Могат да се появят неврологични усложнения, които да доведат до когнитивни дефицити, промени в настроението и дори психоза. Способността на лаймската болест да имитира психични състояния подчертава необходимостта от отчитане на факторите на физическото здраве при психиатричните оценки, особено когато пациентите живеят в региони, където лаймската болест е широко разпространена.

Лекар: Недостигът на този витамин води до деменция и психични разстройства

Дефицитът на витамин В12 представлява друго състояние, което може да се маскира като психично разстройство. Този изключително важен витамин е жизненоважен за неврологичната функция и дефицитът му може да доведе до симптоми като умора, загуба на паметта и нарушения в настроението. Лицата, които изпитват тези проблеми, могат да бъдат погрешно диагностицирани със състояния като депресия или деменция, преди да разпознаят хранителния аспект на заболяването си.

Някои автоимунни заболявания, като лупус, също могат да се проявят с невропсихиатрични симптоми. Възпалението в централната нервна система може да доведе до когнитивни нарушения, разстройства на настроението и дори психоза. Припокриването на физическите и психическите симптоми налага извършването на цялостна медицинска оценка, за да се разпознае точно първопричината.

Разпознаването на ранните признаци на заболявания, които наподобяват психични разстройства, е от съществено значение за навременната намеса и подходящото лечение. Грешните диагнози могат да доведат до забавяне на грижите за основните медицински състояния, което да изостри предизвикателствата както за физическото, така и за психическото здраве на засегнатите лица. Съвместният подход между специалистите по психично здраве и практикуващите лекари е от решаващо значение за точната диагноза и цялостното управление.

Заболяванията, които имитират психични разстройства, подчертават сложната връзка между физическото и психичното здраве. Нюансираното разбиране на тези състояния е от решаващо значение за доставчиците на здравни услуги, за да се осигури цялостна и точна оценка, водеща до навременни и ефективни интервенции за пациентите, които се борят с предизвикателства както за психичното, така и за физическото здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com