Забравете за тези продукти, те повишават риска от атеросклероза

4647
Забравете за тези продукти, те повишават риска от атеросклероза
Снимка: iStock/Guliver

Диетата е изключително важна в живота на човека. Здравословното, балансирано меню дължим не само на красивата фигура, но преди всичко на здравето. Ето защо, ако държим на здраво сърце, трябва да внимаваме какво има в хладилника ни. Има продукти, които водят към атеросклероза.

Сърцето - най-важният мускулен орган. Какво е добро за него?

Сърцето е мускулен орган, който изпомпва кръв в кръвоносните съдове. Тази кръв от своя страна доставя кислород и хранителни вещества на цялото тяло, а също така е отговорна за отстраняването на метаболитните продукти.

Той е един от най-важните органи в човешкото тяло, така че трябва да се грижим правилно за него през целия ни живот. Превантивните мерки, които трябва да се превърнат в ежедневие, минимизират риска от сърдечно-съдови заболявания.
Ето защо е толкова важно да се упражнява физическа активност, за предпочитане такава, която можем да правим на открито, ограничаване или изключване на стимуланти като цигари или алкохол и здравословна, балансирана диета.

Това са 7 – те най-полезни храни в света. Изненадващо, но ФАКТ!

Затова нашият хладилник трябва да съдържа продукти, които ще подпомагат работата на сърцето. Те включват мазна морска риба като сьомга, риба тон, херинга, скумрия. Тези риби са източник на Омега-3 киселини и тези киселини предпазват сърцето и цялата сърдечно-съдова система.

Пълнозърнестите зърнени продукти също имат отличен ефект върху сърцето – понижават нивото на лошият холестерол в кръвта, което намалява риска от атеросклероза.

Също така можем да бъдем спокойни за функционирането на сърцето, ако правим диета, богата на зеленчуци и плодове. Сред множеството от тези храни, горските и бобовите растения имат най-добър ефект върху сърдечно-съдовата система.

Топ 10 храни, полезни за сърцето

Маргаринът, газираните напитки и излишната сол - сигурен път към атеросклерозата

Има продукти, които вместо да подпомагат работата на този изключително важен мускулен орган, причиняват заболявания като атеросклероза и могат ефективно да блокират работата на сърдечно-съдовата система.

Забраненият списък включва прекомерното количество червено месо. То съдържа много наситени мазнини и нездравословен холестерол. Ако много обичаме червено месо, не бива да се отказваме напълно от него, но можем да го ограничим в дневното си меню.

Друг продукт са газираните напитки. Всеки ден трябва да пием от 2 до 3 литра чиста вода, в зависимост от теглото и нуждите ни от вода. Хидратацията на тялото има редица предимства и за сърцето ни. Това обаче са свойствата на водата, а не на подсладените газирани напитки.

Хората, които се грижат за сърцето си, трябва да обърнат внимание на видовете мазнини, които консумират всеки ден. Докато мазната морска риба или мазнината от авокадо са полезни за здравето ни, палмовото масло или маргаринът не са. Те водят до развитие на наднормено тегло, съдържат лош холестерол и могат да доведат до развитие на диабет тип 2.

Прекомерното количество сол също се отразява на работата на сърцето. Уврежда сърдечно-съдовата система, кръвоносните съдове и бъбреците. В резултат на това кръвното налягане се повишава, което е предпоставка за инсулт и инфаркт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно