Защо има алергия към шоколад?

3702
Защо има алергия към шоколад?
Снимка: iStock/Guliver

Няма съмнение, че повечето хора обичат и се наслаждават на шоколада, но абсолютно никой не е имунизиран от алергии. Въпреки че истинската алергия към шоколада е рядкост, в състава му има редица компоненти, които могат да причинят алергична реакция както при деца, така и при възрастни.

Защо има алергия към шоколад?

Ако анализираме състава на най-обикновения шоколад, тогава в допълнение към какаото можем да намерим следните компоненти:

  • захар;
  • соев лецитин;
  • мляко;
  • ядки;
  • царевичен сироп;
  • жито и др.

Освен това трябва да се внимава с шоколад, съдържащ една или повече от тези съставки.

Хранителната алергия е реакция на човешката имунна система, която обикновено се задейства от протеин. Например, протеините, открити в пшеницата, могат да причинят алергии. Когато тялото открие, подобно на опитен полицай, чужд нашественик, то започва да произвежда антитела.

Ако имате алергия към ягоди - тези симптоми са налични

Тези антитела се прикрепят към клетките и съдържат химикали, наречени хистамини и левкотриени. Ако тялото е приело някаква добавка в шоколада като нашественик, тогава химикалите се освобождават и човекът започва да изпитва симптоми на алергия, за които ще говорим по-подробно малко по-късно.

Непоносимостта е реакция на стомашно-чревния тракт, а не на имунитета. И това е реакция към някаква съставка, а не към протеин. Някои примери за химикали в шоколада са тирамин, фенилетиламин, теобромин, кофеин и др.

По този начин хората, които смятат, че са алергични към шоколада, всъщност могат да имат чувствителност към една или повече от съставките, които съдържа.

Алергия към шоколад при деца

Много родители се обръщат към педиатър (дерматолог, алерголог) с оплакване за появата на алергия към шоколад при деца. И това не е изненадващо. Съвременната индустрия се е опитала да създаде детски шоколад, пълен с храни, които могат да предизвикат силна и непредвидена реакция. Понякога може да настъпи смъртоносна анафилаксия.

Алерголог: Това са първите симптоми на слънчева алергия

Най-честите виновници, които причиняват шоколадови алергии при децата са:

  • фъстък.

Ако детето ви е алергично към ядки или бобови растения, четете внимателно етикетите, защото те могат да предизвикат реакция дори в следи от количества.

  • царевица.

Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза често се използва от производителите на шоколад. В допълнение към царевичния сироп, някои производствени линии използват царевица в производството на шоколад. Хората, които са алергични към нея, изпитват негативни симптоми като сърбеж, подуване на езика и други.

  • пшеница.

Често се добавя към продукти на шоколадова основа (торти, сладкиши и др.) като свързваща съставка. Пшеницата може да причини не само алергии, но и силна чувствителност към съдържащия се в нея глутен. Глутенът е протеинът, който превръща пшеницата в лепкаво тесто. Глутенът е особено опасен за хора с генетично, автоимунно заболяване – целиакия.

  • соя.

Соевият лецитин е емулгатор, който се добавя към шоколада, за да се увеличи срокът му на годност. Тъй като соята може да предизвика алергична реакция при някои хора, по-добре е да изберете шоколад без нея.

  • мляко.

Последен в списъка, но първи по важност. Най-често причинява алергии или непоносимост към храни при деца. В този случай е по-добре да се даде предпочитание на черен или горчив шоколад.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com