Защо искаме да си полегнем веднага след ядене?

4379
Защо искаме да си полегнем веднага след ядене?
Снимка: iStock/Guliver

Усещането за сънливост след хранене се нарича постпрандиална сънливост или хранителна кома, което е състояние, което може да възникне след обилно хранене. Обикновено се описва като чувство на силна умора или летаргия, което може да продължи няколко часа. Има няколко различни теории за причините за хранителна кома и какво можете да направите, за да предотвратите появата на състоянието.

Какво е постпрандиална сънливост

Ако след обилно хранене легнете на дивана, настаните се удобно, вземете дистанционното и прекарате остатъка от следобеда или вечерта в полувегетативно състояние, най-вероятно сте изпитали ефектите на постпрандиалната сънливост.

Чували сте, че това се нарича „хранителна кома“, но истинско нещо ли е хранителната кома? Да, както се оказва.

Докато причината за мудността след хранене подлежи на дебат, няма объркване относно симптомите: мързел и тежест, обикновено придружени от подуване и усещане за стягане в корема.

Симптоми на хранителна кома

Честите симптоми на хранителна кома включват:

  • Летаргия
  • Сънливост
  • Чувство за ситост
  • Причини

Има различни теории за причините за постпрандиалната сънливост. Изследователите са изучавали състоянието от години, но не е задължително да са съгласни защо възниква.

Яденето на храни с триптофан

Много здравни експерти приписват този спад след хранене на високите нива на L-триптофан (обикновено наричан „триптофан“) в пуйката. Триптофанът е аминокиселина, съдържаща се в месото и млечните продукти.

Когато тази аминокиселина се консумира заедно с храни, богати на въглехидрати (като картофено пюре), тя лесно навлиза в мозъка и повишава нивата на серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, който намалява възбудата, така че е вероятно да се почувствате по-спокойни и дори мързеливи, когато нивата на серотонин са повишени.

Триптофанът и серотонинът също играят жизненоважна роля в производството на мелатонин в тялото.

Как това, което ядете, влияе върху начина, по който спите

Промени в притока на кръв към мозъка

Някои здравни експерти казват, че постпрандиалната сънливост се причинява от леко изместване на кръвния поток от мозъка към храносмилателните органи. Храненето активира вашата парасимпатикова нервна система (PNS).

PNS регулира функциите на тялото като сърдечен ритъм, кръвно налягане и храносмилане. PNS се задейства, когато стомахът се разшири от ядене на голямо хранене. В резултат на PNS сигналите кръвният поток се насочва повече към работещите храносмилателни органи и по-малко към мозъка. Това леко отклонение на кръвния поток може да ви накара да се почувствате сънливи и уморени.

Ястия с високо съдържание на мазнини или с високо съдържание на калории

Някои изследователи поставят под въпрос както теорията за триптофан, така и връзката между промените в кръвния поток и хранителната кома. Вместо това те предполагат, че яденето на храна с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати може да причини сънливост след хранене.

Изследователите предполагат, че сложна комбинация от сигнали за ситост се изпраща до важни центрове за сън в мозъка ви след ядене на солидна храна с високо съдържание на мазнини и/или калории. Сигналите намаляват възбудата и сигналите за глад в мозъка и повишават сънливостта.

Справяне с хранителна кома

Ако изпитате хранителна кома, можете да опитате да си починете и да се отпуснете, за да помогнете на храносмилането. Като алтернатива можете да се разходите, което помага за балансиране на нивата на кръвната захар и може също така да помогне за намаляване на умората. Ако обаче сте яли храна с високо съдържание на мазнини, храносмилането ви ще се забави и това може да причини гадене и дори повръщане, така че се придържайте към леки упражнения като разходка.

Хранителната кома продължава различно време за всеки и зависи от няколко други фактора, като например колко сте яли, общи нива на умора, навици на съня, консумация на алкохол, размер на храната и скоростта на храносмилането ви.

Хората, които си лягат по едно и също време всяка вечер, са с по-нисък риск от това заболяване

Предотвратяване

Ако искате да избегнете кацането на дивана с часове след следващото си снизходително хранене, можете да следвате няколко насоки.

  • Яжте по-малки храни, които включват течности

Големите хранения са по-склонни да предизвикат умора след хранене. В допълнение, повечето експерти са съгласни, че твърдите храни могат да причинят познатото чувство на сънливост след хранене. Ако искате да останете нащрек след обяд или вечеря, може да ви помогне да консумирате по-малка храна и да направите част от нея течна (като супа или смути).

  • Наспивайте се

Ако планирате да шофирате след обилно хранене, уверете се, че сте добре отпочинали преди това. Едно проучване на шофьори, които са седнали зад волана, след като са яли обилен обяд, установи, че по-голямото хранене влошава присъщата сънливост. Това означава, че ако шофьорът вече е бил сънлив, яденето на обилно хранене го е направило много по-преувеличено.

Освен това липсата на сън може да увеличи вероятността да посегнете към висококалорични и мазни храни, което също може да увеличи умората след хранене. Тези храни също може да не ви поддържат енергични, което прави усещането за отпадналост още по-вероятно .

  • Консумирайте балансирани ястия

Въпреки че не са съгласни относно механизма на действие, изследователите изглежда са съгласни, че мазните ястия са по-склонни да ви направят сънливи в часовете след хранене. Ако изградите балансирани ястия около умерен прием на протеини и въглехидрати с малко количество здравословни мазнини, може да е по-малко вероятно да станете жертва на хранителна кома.

Освен това изборът на разнообразни храни като част от балансираните хранения, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и източници на протеини, ще гарантира, че получавате витамините и минералите, които могат да повишат енергията ви и да предотвратят умората. Те включват желязо, витамини от група В, магнезий, калий, карнитин и др.

  • Контролирайте порциите си

Поддържането на контрол върху размера на порциите би трябвало да помогне да се запази хранителната кома. Една порция нишестени въглехидрати е една чаша или приблизително с размера на юмрук. Една порция мазнина обикновено е една до две супени лъжици.

Освен това, колкото по-голямо е храненето, толкова повече инсулин ще се отдели, което според учените може да причини чувство на сънливост. Инсулинът въздейства върху определени невротрансмитери, участващи в цикъла сън/събуждане, нервната система и ендокринния синдром. Това включва намаляване на производството на един невротрансмитер, наречен орексин, който ви помага да се чувствате бдителни.

  • Бъдете активни след хранене

Увеличете кръвообращението и стимулирайте мускулите си след обилно хранене с кратка разходка или активност. Активността може да ободри тялото ви, за да предпази симптомите на умора. Активността като цяло може да увеличи енергийните ви нива и да помогне с храносмилането.

Въпреки че усещането за много умора след хранене не е приятно, случаен епизод на постпрандиална сънливост няма вероятност да причини вреда. Всъщност това може да ви напомни да се придържате към по-малки, по-малко мазни ястия следващия път. Така че починете си след голямото хранене, ако имате нужда. След това използвайте разумни хранителни практики през повечето време, за да поддържате тялото си здраво, активно и будно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com