Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо очите ви потъмняват и се замайват, когато се изправите рязко?

27 февруари 2024, 18:37 часа

Феноменът на потъмняване и замайване на очите при рязко ставане се нарича ортостатична хипотония. Това временно понижение на кръвното налягане може да доведе до намаляване на притока на кръв към мозъка, което води до симптоми на тъмнина и замаяност в очите. Няколко физиологични механизма допринасят за това явление.

Когато се изправите внезапно, гравитацията кара кръвта да се събира в долните части на тялото. Тази внезапна промяна може да доведе до моментно понижаване на кръвното налягане, особено в горната част на тялото и мозъка. Организмът разполага с регулаторна система, известна като автономна нервна система, която помага за поддържане на кръвното налягане и осигурява адекватно кръвоснабдяване на жизненоважните органи. В отговор на бързата промяна на позата автономната нервна система се опитва да противодейства на спада на кръвното налягане, като регулира сърдечната честота и свиването на кръвоносните съдове.

Защо ни причернява пред очите, когато се изправим рязко?

Реакцията на организма обаче може да не е мигновена, което води до кратък период, в който кръвоснабдяването на мозъка е недостатъчно. Липсата на незабавно снабдяване на мозъчните клетки с кислород и хранителни вещества може да доведе до временно намаляване на зрителното възприятие, което води до усещане за тъмнина или затъмнение.

Дехидратацията също може да играе важна роля за появата на тъмно и замаяно зрение при рязко изправяне. Когато тялото е дехидратирано, се намалява обемът на кръвта, което затруднява сърдечносъдовата система да поддържа адекватно кръвно налягане. Хидратацията е от решаващо значение за поддържане на обема на кръвта и за подпомагане на способността на сърдечносъдовата система да се адаптира към промените в позата.

Някои медицински състояния и медикаменти могат да засилят риска от ортостатична хипотония. Например при хората с диабет може да се наблюдава дисфункция на автономната нервна система, което да повлияе на способността им да регулират ефективно кръвното налягане. Лекарства като диуретици, антихипертензивни средства и вазодилататори също могат да допринесат за ортостатична хипотония, тъй като влияят върху регулацията на кръвното налягане.

Причерняване за секунди – каква е причината за това неприятно чувство?

Възрастта е друг фактор, който може да увеличи податливостта към ортостатична хипотония. С напредването на възрастта кръвоносните съдове могат да станат по-малко гъвкави, а автономната нервна система може да не реагира толкова бързо на промените в позата. Възрастните хора са по-склонни да изпитват симптоми като притъмняване и замайване на очите при рязко изправяне.

Тъмното и замаяно виждане при рязко изправяне се дължи предимно на моментно понижение на кръвното налягане, което води до намаляване на притока на кръв към мозъка. Вегетативната нервна система и сърдечносъдовите регулаторни механизми на организма работят, за да противодействат на тази промяна, но фактори като дехидратация, медицински състояния, лекарства и възраст могат да повлияят на вероятността и тежестта на появата на ортостатична хипотония. Поддържането на хидратирана вода и съобразяването с промените в позата могат да помогнат за смекчаване на тези симптоми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес