Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появява гадене след хранене

23 май 2024, 19:00 часа

Гаденето след хранене е много неприятно състояние. Освен това то може да бъде предшественик на сериозни заболявания. Какво може да причини този симптом и как да се справите с него, ще ви разкажем в следващите редове.

Причини за гадене след хранене

Често гаденето и повръщането са защитна реакция на организма, която го спасява от интоксикация. В други случаи то е причинено от дразнене на рецепторите на храносмилателния тракт, което предизвиква неприятни усещания и спазми на стените на стомаха.

Гаденето и дори повръщането след хранене могат да бъдат причинени от следните причини:

-    Морска болест
-    Токсикоза на бременни жени. Често срещано състояние, което може да бъде облекчено

-    Странични ефекти на лекарствата.

-    Състояние на силен стрес.

-    Апендицит: в допълнение към гаденето ще се наблюдава остра болка в долната част на корема от дясната страна, възможно е разстройство на червата.

-    Заболявания на панкреаса.

-    Гастрит.

-    Хранително отравяне. То е придружено от замайване, повишена температура, обща слабост.

-    Преяждане.

-    Пептична язва.

-    Заболявания на жлъчния мехур. Допълнителни симптоми: горчивина в устата, подуване на корема, болка.

-    Грип и остри респираторни вирусни инфекции.

-    Тумор на мозъка.

-    Разстройства на храненето: анорексия, булимия.

По този начин усещането за гадене след хранене може да говори както за безвредни временни състояния на организма, така и за сериозни заболявания, които не бива да се оставят без внимание.

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Как да облекчим гаденето след хранене?

За да облекчите гаденето, трябва да останете в хоризонтално положение, да пиете сладки напитки, само че не студени и не горещи, и то малко по малко, защото в противен случай може да предизвикате повръщане.

Можете да приемате специални антиеметични лекарства. Ако обаче гаденето е причинено от отравяне, по-добре е да не правите това, за да не се задържат токсини в организма. По-добре е да приемате храна на малки порции, за да не дразните стомаха. Осигурете си достатъчно количество свеж въздух. За да не се стига до задушаване, трябва да дишате дълбоко и бавно.

Ако гаденето се появява след всяко хранене и продължава няколко дни, си струва да посетите лекар, за да разпознае заболяването навреме и да започне лечение.

Най-добрият начин да се отървете от постоянното гадене е да идентифицирате и лекувате заболяването, което го причинява. Ако гаденето е причинено от токсикоза на бременността или отравяне, лекарят ще даде препоръки как да облекчите неприятното състояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес