Защо трябва да дишаме през носа, а не през устата?

27915
Защо трябва да дишаме през носа, а не през устата?
Снимка: iStock

Дишането осигурява на организма необходимия кислород и позволява отделянето на въглероден диоксид. Има два въздушни канала към белите дробове - през устата и през носа.    

Кой е правилният начин за дишане? През устата или през носа?

По природа хората са създадени да дишат през носа още от раждането си. Така сме се развивали и има причина за това. Има много предимства да приемамe въздух през носа, а не през устата. Още като се родим, поемаме въздух и издишваме през носа почти през цялото време. Това е свързано със самото ни гърло, така че да може да бозаем и дишаме по едно и също време без да се задушим. Това е механизъм за оцеляване.
Носът ни е проектиран да обработва постъпващия въздух по много различен начин отколкото устата. 

Предимствата да дишате през носа, а не през устата

Регулиране на температурата

За белите дробове не е добре да приемат прекалено горещ или студен въздух. Ако нямате някакъв здравословен проблем (изкривена носна преграда или хроничен ринит) носните ви пасажи ще затоплят (или съответно ще охлаждат) въздуха, който отива към белите дробове. Устата няма тази способност. Например, ако бягате през зимата и дишате дълбоко през носа, въздухът ще се затопли преди да стигне до белите дробове. Ако дишате през устата, в дробовете ви попада директно студен въздух.

8 причини за спазми и болки в гърдите

Филтриране

Косъмчетата в носа филтрират всички токсини и отпадъци от въздуха и ги изпращат директно към гърлото вместо към белите дробове. (все пак е по-добре да отиват в стомаха отколкото, в който и да е друг орган). Ако дишате през устата, всичко това отива директно към белите дробове.

Овлажняване

Пасажите в носа имат специалната задача да овлажняват въздуха, който приемате - нещо, което устата не може да прави. Случвало ли ви се е да се събудите през нощта със суха уста или възпалено гърло? Най-вероятно дишате насън през устата, затова приемате сух въздух, който дразни гърлото ви. Ако дишате през носа, няма да имате подобни проблеми.

Устойчивост на въздушния поток

Дишането през носа добавя устойчивост на въздушния поток. Това увеличава усвояването на кислород, тъй като поддържа еластичността на белите дробове.

Миризма

Когато използвате обонятелния си орган за дишане, ще ви помогне да откриете вредни токсини във въздуха и в храната и да не ги допускате до организма си.

Можете да проверите състоянието на белия си дроб и у дома

Привличане

Ако дишате през носа, ще увеличите способността да усетите феромони, пот и други аромати, които ще ви помогнат да си намерите партньор. Ако дишате с отворена уста, не може да се възползвате от подобни предимства.

Всички изброени предимства липсват, ако дишате през устата. 

Рискове при дишане през устата

Ето някои възможни рискове, аке редовно дишате през устата:

Сенна хрема

Симптомите на сенната хрема (алергичен ринит) са подобни на настинката: хрема, кихане, сърбеж в очите. Причинява се от алергичен отговор към външни или вътрешни алергени (полени, животни, акари).

Хронични алергии

За много хора алергиите са леки и се засилват сезонно без да изискват специално лечение. За други - алергиите могат да бъдат много тежки и да налагат специално и продължително лечение.

Стрес

Когато тялото се чувства застрашено, то реагира чрез стрес и тревожност. Това е естествено чувство, което може да бъде предизвикано от заплаха (независимо дали заплахата е реална или въображаема).

Кога е добре да дишаме през устата?

Ако извършвате тежки физически упражнения и имате нужда от повече въздух за кратко време или ако имате запушен нос, дишайте през устата. Но помнете, че така губите повечето предимства от дишането през носа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com