Знаете ли как се изтрезнява най-бързо?

34451
Знаете ли как се изтрезнява най-бързо?
Снимка: iStock

Как алкохолът влияе на организма?

Първо, спиртът в състава на напитката прониква в стомаха, след което бързо се премества в тънките черва (никоя течност не остава дълго в стомаха). След това се разпространява в организма. Мозъкът получава най-много: той натрупва 70% повече алкохол, отколкото в останалите тъкани на тялото, което е свързано с интензивността на кръвоснабдяването.

Ето какво разяснява д-р Татяна Занин

Как да изтрезнеем?

Промийте стомаха. Поставете 1 или 2 пръста в устата си, колкото може по-навътре - и оставете рефлекса за повръщане да си свърши работата.

Проветрете помещението и вземете хладен душ. Той няма да ускори дейността на черния дроб, но поради масивното възбуждане на периферните нерви мозъкът ви ще се „събере“ и ще заработи по-ясно.

Разходете се. Ако навън е хладно, определено трябва да се разходите – и да ускорите метаболизма си, като дишате чист въздух. Обаче, ако е горещо, си останете вкъщи - може да получите топлинен удар или сърдечни проблеми.

Канадци откриха светкавичен метод за изтрезняване

Прости начини за изтрезняване

Миене на зъбите и изплакване на устата. Няма да ви помогне да изтрезнеете, но без миризмата на алкохол в дъха ви ще се почувствате много по-добре психически.

Разтриване с мокра кърпа. Същото, както с хладния душ - активирате периферната нервна система. Може просто да отидете под душа, вместо да се търкате.

Дъвчете прясна мента. Подобно на миенето на зъбите, дъвченето на мента ще премахне лошия дъх, което ще облекчи душевните ви страдания.

Пиене на кофеинови напитки. Кафето е нож с две остриета. Наистина ободрява, но натоварва сериозно панкреаса и сърдечно-съдовата система, а те и без това са натоварени с алкохол. Затова опитайте кафе с мляко! Кафето ще ви ободри, а млякото ще изглади токсичния ефект.

Поддържане на водния баланс. При алкохолна интоксикация трябва да пиете много течности - в идеалния случай минерална вода или саламура от кисело зеле (армеяна чорба). Ако нямате под ръка саламура или минерална вода, можете да пиете обикновена вода, но тя бързо ще ви напусне, защото в организма няма достатъчно соли, за да я задържат.

Сън. Сънят е най-добрият начин за изтрезняване. Организмът постепенно ще се прочисти без излишен стрес. Просто пригответе хапчета за главоболие сутрин - никой не е отменил махмурлука.

Няколко трика за бързо изтрезняване

Как да изтрезнеем за определено време?

За 5 минути. Няма начин. Дори опитни нарколози в болница не могат да ви „отрезвят“ за 5 минути. Просто се смирете с опиянението си.

За 30 минути. Ако сте изпили малка доза алкохол – вземете душ, изпийте кафе, разходете се на чист въздух. Няма да имате право да шофирате, но ще се почувствате трезви. Ако сте пили много и спешно трябва да изтрезнеете, имате нужда от капкова система. Може да ви я сложат в болница. Няма „домашни" методи за избавяне от тежка интоксикация за 30 минути.

За 1 час. Може да подремнете - ако успеете да се събудите навреме, ще се чувствате преуморени, но горе-долу трезви. Но не и за шофиране - през следващия ден то ви е противопоказно. Ако трябва да пътувате, повикайте такси!

Домашни процедури против махмурлук

Ако искате да се отървете от махмурлука, ето най-добрия начин. Изяждате 300-500 грама варено пиле с хляб. Вземате душ. Варите силен черен чай - с лимон, с мед, с лимон и мед; може и само чай. Сядате до прозореца и дишате чист въздух, докато пиете чая. Отивате да подремнете.

Само не се опитвайте да напъхате в себе си жълтък, растително масло, доматено пюре и намачкани гроздови листа, смесени по пълнолуние от горска самодива с дълга коса. Организмът ви и и без това вече страда – съжалете го.

Внимание! Статията е само за информация. Винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com