Дюните на Камчия се превръщат в офроуд писта

6673
Дюните на Камчия се превръщат в офроуд писта

За унищожаване на дюните на най-големия пясъчен плаж в България сигнализира гражданин, заснел следите от джипове в защитената местност "Камчийски пясъци", съобщава изданието topnovini.bg. Оказва се, че дюните се използват ежедневно и безнаказано за офроуд ралита, а мощните возила стигат буквално до морето.

Коловозите от високопроходими машини се точат с километри. На всеки 500 метра има поставени стълбове, които маркират трасето, показа проверка на БНТ. Според местни жители природният феномен на практика е лишен от надзора на държавата. Освен щурма на мощни возила и изгребването на пясък, за зоната е характерно и незаконното къмпингуване.

Частници притежават 3300 от общо 4600 декара дюни в България

Близо три четвърти или 3300 от общо 4600 дка дюни у нас са частни. Шокиращият извод е от доклад, който властта е получила след проверк...

От телевизията са потърсили за коментар Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, откъдето отговорили, че правят проверки само по сигнали, а подобен, че дюните на “Камчийски пясъци” се използват за офроуд ралита, не е постъпвал при тях.

Защитената местност е уникално съчетание от дюни и лонгозни гори и заедно с резервата “Камчия” е част от Европейската екологична мрежа “Натура 2000″. Местността е едно от малкото останали диви кътчета по Черноморието и предпочитано място за почивка от любителите на дивата природа.

 

 

Застрояването по Черноморието - с аргумент "ами дюни има и в Дунава"

Оградата при Международния пионерски лагер в Кранево още си стои, макар че държавата я определи за незаконна. Това продължава да е един...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com