Язовир "Тича" съвсем скоро ще прелее

13332
Язовир "Тича" съвсем скоро ще прелее

Обемът на язовир "Тича" е достигнал 307 млн. 321 хил. куб. м. вода, до кота преливане остават 22 сантиметра.

В района на водоема не вали, но от водосбора на реки, притоци и потоци в "Тича" продължават да се вливат по 200 хил. куб. метра водна маса на час. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Водата от язовир "Тича" остава негодна за пиене

С повишена мътност остава водата, доставяна от язовир "Тича". Това показват поредните проби, взети от централнотоводоснабдяване в Шумен...

Днес сутринта шефът на "Пожарна безопасност" Николай Николов каза, че се очаква язовирът да прелее към 18:00 - 20:00 часа.

Язовирът се изпускаше контролирано с 5 куб.м/сек. до 11:00 часа днес. След този час, по решение на изпълнителния директор на "Напоителни системи" в София и след анализ и оценка на ситуацията, е разпоредено на управителя на "Напоителни системи" - клон Шумен да започне контролирано изпускане на язовира с 20 куб. м/сек. Очаква се при темповете, с които се вливат притоците в язовира, водната маса в него да достигне кота на преливане утре, около 8:00 часа. Ако язовирът започне да прелива, то ще е с по-малко от 1 куб.м/сек., което няма да застраши населението и инфраструктурата, допълват от пресцентъра на областната администрация.

По информация на кмета на община Смядово, общинският щаб за защита на населението е в готовност да бъде задействан. Жителите на застрашените от наводняване населени места са предупредени и инструктирани как ще бъдат оповестени ако се наложи временно извеждане от домовете им. Определени са и места за временно настаняване.

Селата Пет могили и Векилски са без вода поради наводнена помпена станция. Екипи на ВиК - Шумен работят за отстраняването на аварията, за което ще са необходими около 10 дни. Ще бъдат осигурени водоноски за населението, съобщиха от местното ВиК дружество. От БЧК са предоставили и минерална вода за жителите на селата, казаха представители на червенокърстката организация в областния град.

Варненско чака преливане на язовир "Тича", Тунджа ще залее Елхово

Нощта във Варненско и в областта на язовир „Цонево” е преминала спокойно. В рамките на 11 часа вълната от „Цонево&rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com