"Язвата Максуда" - кварталът, през който варненци не смеят да преминат

75611
"Язвата Максуда" - кварталът, през който варненци не смеят да преминат
Снимка: Надежда Георгиева

Има един квартал в морската ни столица, който варненци наричат "Ромското гето на Варна". Той се намира в централна зона, близо до големи търговски центрове и в непосредствена близост до Аспарухов мост. Основната част на квартала е между ул. „Петко Напетов“ и Дерето (Франгя дере)  – хълм, който стръмно се спуска на запад към Дерето. Повечето къщи са бедни, по-скоро бараки и колиби. Със сигурност, всеки турист, посетил красивата ни морска столица, би изпитал страх, минавайки покрай квартала. Силна циганска музика се чува в много от къщите, обитателите му често се бият и псуват на улиците. Малките деца пък си играят на шосето и много от шофьорите, които минават от там, се оплакват, че излизат изневиделица на пътя и дори са предизвиквали ПТП-а. Няма как да не споменем огромното бунище в ромската махала „Максуда”, което години наред не беше почистено. 

От ВМРО ще представят концепция за гетоизацията, но общините ще мислят как да я изпълнят

Ние от ВМРО не казваме, че циганите трябва да бъдат горени на клади – казваме, че трябва да се социализират. Протестът срещу Крас...

Тази картинка притеснява много от варненци. Те ни споделиха, че изпитват страх да минават покрай квартала, дори и с кола. Гражданите се надяват, че малко по малко "язвата Максуда", както наричат квартала, ще бъде премахната от красивата морска столица.

Поради изграждането на големия булевард "Васил Левски", миналата година най-накрая започна разчистване на хиляди тонове боклук, трупани с десетилетия в "Максуда". Събарят се и незаконни постройки, които влизат в обхвата на новият булевард.

"В последните години са съборени около 200 постройки, този процес ще продължи и за напред. Събарянето не е само във връзка с изграждането на новия бул. "Васил Левски", макар че има доста постройки, които попадат в трасето му. Сградите, които се събарят са опасни и се рушат. Обитатели им се информират седмица преди това, по надлежния ред за принудителното събаряне. Получили са предложения за временно настаняване в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Голяма част от незаконно заселилите се в “Максуда” не са от Варна и се прибират по родните си места.", сподели кметът на Община Варна Иван Портних.

Заради булевард "Левски“ кампанията по разчистване на Максуда от незаконни постройки започна още през есента на 2015 година, когато няколко десетки обекта бяха премахнати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com