Лекари ще се грижат за здравето ни по морето

3532
Лекари ще се грижат за здравето ни по морето

В ДКЦ 1 “Света Клементина” поетапно откриват медицинските пунктове на плажовете, съобщава Дарик нюз. Тази инициатива на общинското здравно заведение за извънболнична помощ се извършва за десета поредна година. Дейността започна през 2005 година, когато бяха разкрити пунктове на варненските плажове, но в последствие се разшири и обхвана всички охраняеми постове в курортите и Варна.

„Съгласно договорите с концесионерите медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа. Подготовката обаче започна още преди месец, когато се сформира екипът и се оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти”, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

Какво значи "здраве"?

Предговор   Един отчаян млад човек отишъл при велик мъдрец за съвет. – Чувствам се нещастен – казал той. – Не...

Медицински пунктове са разкрити на 35 места, като обхващат всички плажове в курорта „Златни пясъци”, „Кабакум”, „Св.св. Константин и Елена” и всички варненски плажове до кв. „Аспарухово” включително. Трите реанимобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор, обикалят плажовете от 15 май на „Златни пясъци” и от 18 май на „Св. Св. Константин и Елена”, като ще продължат до приключване на летния сезон.

Медицинските екипи се състоят от 58 специалисти: 10 лекари – реаниматори, двама фелдшери, 40 медицински сестри и 6 шофьори, като екипът е по-многоброен от този през миналата година когато бяха 55 специалисти. Медицинските пунктове бяха основно ремонтирани от концесионерите, като на места се изградиха нови.

„Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти”, каза още д-р Иван Иванов.

Той добави, че всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водно-спасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение. На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.

Цивилни полицаи дебнат нарушители по морето

МВР е изпратило 400 полицаи "под прикритие" - в цивилно облекло, за охрана на морските ни курорти. Това съобщава в. "Труд". Полицаите ...

Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки животи и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, за което благодарим на нашите партньори и се надяваме на още по-плодотворни контакти тази година”, обясни д-р Иванов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com