Няма бедстващи туристи в българските курорти

17465
Няма бедстващи туристи в българските курорти
Снимка: БГНЕС

Няма нито един загинал или бедстващ турист на местата, където имаше проливни дъждове и наводнение по Черноморието, на север от Варна.

Положението по курортите е овладяно, като на първо място е обърнато внимание на туристическите бази и места за почивка на деца и младежи. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор Туризъм Бранимир Ботев пред Нова телевизия.

От вчера в Министерството на икономиката и енергетика (МИЕ) работи постоянна група за контрол, координация и наблюдение в туристическите курорти след падналите проливни дъждове. С всички засегнати от наводненията курорти е осъществена телефонна връзка, на място са изпратени и експерти от дирекция "Туристическа политика" на МИЕ. Бранимир Ботев заяви, че в момента имаме нужда от две думички, които реално да изпълним - солидарност и смирение, защото това, което се случва се дължи на всички нас. Той изказа съболезнования на семействата на загиналите вследствие на наводненията във Варна и Добрич.

"Що се отнасят до туризма искам да кажа, че първата грижа на постоянната група към МИЕ, която се ръководи от мен като ресорен заместник-министър, е сигурността на лагерите, където са настанени деца и млади хора. Сега всичко е наред, но вчера наистина имахме притеснения особено за децата, настанени в хотел в Кранево, който беше залят с метър и половина вода. В хотел "Невен" почиваха 103 деца, които веднага бяха изведени и сега са настанени в по-уютна и сигурна база "Атия", любезно предоставена от държавното предприятие "Ученически отдих и спорт", увери той и добави, че засега най-тежко остава положението в Албена.

Зам.-министърът отбеляза, че жертвите на наводненията са предимно в урбанизираните територии. Той обясни този факт с лошо организираното пространство в големите градове, докато българските курорти са добре устроени и организирани, мислено е дългосрочно за тяхното развитие. "Там, където строителството е безразборно за съжаление резултатите са толкова трагични", каза Ботев.

Той покани и руски журналисти и блогъри на среща в София на 24 юни, на която лично да ги запознае с туристическия сезон в България, със ситуацията след проливните дъждове и възможностите, които страната ни предлага на руските туристи. Потвърдено е вече участието в срещата на най-големите руски медии – "Интерфакс", "Газета ру", "Комсомолская правда", "Русский репортер" и др., чиято ежедневна аудитория е над 50 млн. души.

"Проблемите трябва да се обсъждат открито и ясно, за да им се намери решение. Това е немският модел и така е честно, а и това е единственият работещ стил на управление. Имаме нужда от кризисен анализ и спешен ПР, съчетан с директен маркетинг, промотиращ българския туризъм. Държавата трябва да мобилизира всички свои ресурси за това да предостави бюджет, да работи "ръка за ръка" с българските курорти и туроператори и браншовите организации, да генерира и излъчва позитивни послания", сподели зам.-министър Ботев и повтори думите си, че правителствата идват и си отиват, политиците са временни, но България, българската природа и българите винаги ще ги има: "Затова всички трябва да се обединим и да съхраним българския туризъм".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com