Нова обществена поръчка със стара цена за пречиствателната станция на "Златни пясъци"

1571
Нова обществена поръчка със стара цена за пречиствателната станция на "Златни пясъци"

Община Варна обяви нова обществена поръчка за изграждането на пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци”, след като предишната беше спряна по настояване на премиера Бойко Борисов.

Преди месец той поиска процедурата да стартира отначало заради съмнения за свързаност на подалите документи кандидати.

Обявлението на първата обществена поръчка за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция беше публикувано на 18 декември м.г., информира "Дарик нюз".

Прогнозната стойност възлизаше на близо 24,5 млн. лв. без ДДС, а оферти подадоха 7 компании - „Солстрой ООД, „Партньори ПСОВ Златни пясъци“ ДЗЗД, „Главболгарстрой“ АД, „Хидрострой“ АД, „КИ – Златни пясъци“ ДЗЗД, „Кристална вода“ АД и ДЗЗД „ППХ Златни пясъци“. От тях нито една не беше избрана за победител до момента, когато станаха ясни указанията на министър-председателя. Тогава от администрацията на варненския кмет Иван Портних заявиха, че тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на АОП и няма жалби по отношение на критериите.

Варна е заплашена от тигровите комари, пренасящи зика

Официално съобщение за наличие на тигрови комари във Варна и региона няма. Въпреки това е много вероятно този вид комари да е разпростр...

В мотивите на Община Варна за прекратяване на процедурата, публикувани седмица след намесата на Борисов, са посочени несъотвествия в тръжната документация. В техническата спецификация и идейните проекти е било констатирано разминаване в изискването за минимално съдържание на сухо вещество в изгнилата утайка. На едно място е било посочено, че то трябва да бъде минимум 22 %, а на друго – 20 %.

В новата обществена поръчка заложената прогнозна стойност е същата като в първата.

Според общинската администрация изграждането на пречиствателната станция ще струва до 10,4 млн. лв. без ДДС, а оборудването й – до 12,1 млн. Останалата част от сумата до 24,5 млн. лв. е за проектиране и авторски надзор, за подготовка на строителството, за непредвидени разходи и за обучение на персонала.

Изискването към кандидатите по процедурата за инженеринг е през последните три години да имат минимум едно изпълнено строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води с капацитет на третиране от минимум 50 000 еквивалент жители.

С най-голяма тежест при класирането на офертите ще имат предложената цена и консумацията на енергия на оборудването – съответно 40 и 35 %.

Рибар загина в морето край Варна

Рибар на 60 години е загинал в бурното море край Варна в четвъртък следобед. Мъжът излязъл с лодката си с приятел от детските си годин...

Победителят ще трябва да завърши обекта за срок от 29 месеца, в които няма да бъде включено времето, когато дейности няма да се извършват заради забраната за строителство през летния сезон. Гаранционният срок на пречиствателната станция ще бъде една година.

Допуснато съществено нарушение в документацията за участие е причината за прекратяването и на още една обществена поръчка, свързана с изграждането на пречиствателната станция. Тя е за строителен надзор, а прогнозната й стойност е 1 млн. лв. Обявлението за нейното спиране обаче беше публикувано на 19 януари – месец преди премиерът да поиска Община Варна да стартира отначало по-голямата поръчка.

За фирма, която ще извършва строителния надзор, отново е обявена обществена поръчка заедно с тази за изграждането на пречиствателната станция. Критерият за избор е най-ниската цена, като посочената прогнозна стойност отново е 1 млн. лв. С победителя ще бъде подписан договор за срок от 43 месеца.

Крайният срок за подаване на документи по двете процедури е 25 април.

По искане на премиера заедно с обществената поръчка за пречиствателна станция на „Златни пясъци” Община Варна прекрати и тази за строителство на пътна и обществена инфраструктура. Тя възлизаше на 120 млн. лв. за срок от 4 години, а нова процедура все още не е обявена. В първата документи подадоха 10 фирми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com