Областната болница на Варна – като буре с барут

37668
Областната болница на Варна – като буре с барут
Снимка: МБАЛ Св. Анна Варна

"На 31.03 медиците от МБАЛ "Света Ана" - Варна внесоха към ръководството Колективна молба за увеличение на трудовото възнаграждение. Оказва се, че основното възнаграждение там за лекар е 820 лева, за сестра – 750 лв. Въпросната дискриминация на персонала е довела до загубата на десетки лекари и медицински сестри и руши болницата. Към момента въпреки проведения конкурс директора на лечебното заведение не е сменен и както е видно - продължава да разгражда болницата". С това предисловие депутатът Ивайло Христов от "Има такъв народ" (ИТН) е попитал здравния министър Асена Сербезова какви мерки ще бъдат взети, за да се спре разпада на МБАЛ "Св. Анна".

До този момент от здравното министерство не са отговорили на въпроса, но справка в Търговския регистър още на първо четене показва, че там има доста сериозни конфликти.

Не се оказа напълно коректно твърдението на Христов, тъй като колективната молба за увеличение на заплатите не е от цялата болница, а от Клиниката по неврохирургия. Actualno.com направи допитване в няколко клиники, които нищо не знаеха за такава колективна дейност.

"Има действително такава молба, която е внесена от Клиниката по неврохирургия, а не от работещите в цялата болница. Това е нещо много по-различно. Да, действително в тази и още няколко клиники заплатите, основно на лекарите, са относително ниски. В същото време, ако се направи една проверка, ще се види, че за последните години от тази клиника няма напуснал лекар. Според мен този факт е доста показателен. За 7-8 години не са повече от двама-трима напусналите. Това може да се провери. В никакъв случай текучеството не е по-голямо от някои други клиники, даже бих казал, че е по-малко", заяви за Actualno.com изпълнителният директор д-р Красимир Петров.

Той каза, че от ръководството са длъжници на колегите си от неврохирургия. "И още този месец им вдигаме заплатите. Ще ги направим от порядъка на 1000 и няколко лева за лекарите и около 900 лв. за сестрите. До 20 дена това ще стане факт, вече е взето решение", подчерта д-р Петров.    

По думите му, досега се е налагала подобна ситуация, но не дискриминация, както твърди депутатът Христов, защото били "в условия на целесъобразност". "Тоест, вдигали сме заплатите там, където трябва да запазим персонала. Фактът, че до този момент от там не са напуснали лекари или толкова малко, ми се струва достатъчно показателен", допълни той.

Д-р Петров уточни, че под молбата са се подписали от 6-има лекари и 9 сестри. Той посочи също, че медицинските сестри още от преди около година и половина получават и допълнително възнаграждение в рамките на 500 лева към въпросните 750 лева. На предположението, че това вероятно са допълнителни средства за изпълнение на клинични пътеки, той потвърди, но каза, че за лекарите няма допълнителни такива.  

Съответно излиза, че лекарите в тази клиника са с по-ниски заплати от сестрите.

"Искат промяна на основното трудово възнаграждение, което в момента е 820 лева за лекар специалист и 750 лева за медицинска сестра. С оглед гарантиране на справедливост и прозрачност при определянето на трудовите възнаграждения в МБАЛ "Св. Анна" посочват предложението на г-н Кирил Ананиев - министър на здравеопазването от 2019 г., при което имаше препоръчителна методика за образуването на разходите за персонал, за работните заплати на медицински и немедицински персонал. Това предложение обаче беше невъзможно с оглед доходите на болницата. Поради тази причина не успяхме да повишим заплатите в няколко отделения. Иначе средната работна заплата на болницата е доста по-висока. За първото тримесечие на 2022 г. тя е 1938 лева“, поясни д-р Петров.

На въпроса ни защо клиниката по неврохирургия е останала встрани от тенденцията към увеличаване на възнагражденията, той отговори, че това не е вярно, но лекарите и сестрите си казвали основните заплати, а към тях имало и други плащания, включително ковидни, от които се събирала сумата за средна заплата.

Подчерта, че това е първото оплакване от тази клиника и те действително имали право на увеличение.

Д-р Петров покани депутата Ивайло Христов да отиде в болницата и лично да види как "тя се разграбва, как се разгражда".

"Подобно изявление беше направил и бившият зам.-министър, че тук материалната база била в отвратително състояние. Според мен болницата никога не е изглеждала по начина, по който изглежда в момента - отвън и отвътре. Това не е само мое мнение. Не виждам никакъв смисъл да опровергавам подобни твърдения. Правени са хиляда проверки. Колкото до конкурса - те прекрасно знаят, че беше проведен конкурс миналата година. Министър Кацаров направи така, че аз да не бъда утвърден. Проведоха втори конкурс, чиято законност е доста съмнителна. След което резултатите от въпросния конкурс са жалени от няколко акционери. Поради това е спряно вписването в Търговския регистър. Аз не стоя тук, защото ми е много приятно, а защото това ми е работата към момента. И мисля, че това, което е направено в болницата за последните 4 години, не е правено за последните 30 години. Извинявайте за нескромността, заповядайте в болницата, аз нямам нищо против - когато искате, без да ми се обаждате предварително, заповядайте", прикани д-р Петров.

Предисторията е, че на 15-ти октомври миналата година се е състояло извънредно общо събрание на акционерите в лечебното заведение. В дружеството мажоритарен собственик е държавата със 73,28% дял, останалите са разпределени между общините във Варненска област. На въпросното заседание присъствали само представители на общините Варна, Аврен и Ветрино.

Държавата предложила да се смени цялото болнично ръководство. Трите общини гласували против. Въпреки това, е решено ортопедът д-р Николай Коларов да бъде новият директор след спечелен конкурс в здравното министерство (МЗ) на мястото на д-р Красимир Петров. За представител на държавата в Съвета на директорите е избрана доц. Любомира Коева-Димитрова, независим член на ръководството да бъде д-р Валентин Вълков.

Последвало обжалване пред съда на опита да се впишат промените в партидата на МБАЛ "Св. Анна". Оплакванията са подадени от трите общини поотделно, като впоследствие те са обединени в едно търговско дело.

До днес делото не е приключило. От публикуваните документи по него става ясно, че преди месец е указано на трите общини - Варна, Аврен и Ветрино, да внесат депозит от 800 лева за възнаграждение на особен представител на болницата.

"Процесуално правило е при наличие на противоречие в интересите между представляван и представител да назначи представител "ад хок" за защита интересите на представлявания. В разглеждания случай едно и също физическо лице се явява и като заинтересован от отмяната на атакуваното решение на ОСА, тъй като би запазил длъжността, която заема, така и представител на ответното дружество", пише в определението.

Според избрания, но невписан нов директор д-р Николай Коларов, настоящият шеф не ходел на работа, не комуникирал с персонала от октомври насам, откак е гласувана смяната. 

"Ние сме уведомили министерството за тези проблеми, но то в продължение на 6 месеца, които се навършват точно днес, не е назначило юрист, който да движи делото. Министерството все едно не е провеждало конкурс, не е собственик на болницата, нещо се случва – какво точно и аз не мога да разбера“, заяви д-р Коларов.

По думите му, сегашният директор бил нелегитимен, в конфликт на интереси, защото договорът му изтекъл преди две години и половина.

"Той се е явявал на конкурс по времето на управлението на ГЕРБ през март месец миналата година, а Министерството на здравеопазването има право да си проведе нов конкурс, като отхвърли вписването му", каза д-р Коларов.

Той говори за конфликт и в отделението по ортопедия. Казва, че сестрите са на ръба заради дискриминация там.

"Има сестри, които са облагодетелствани от нашия началник, негови хора. Ендопротезирането е на 4-тия етаж. Там се е стигало до 2 сестри на трима болни. На шестия и седмия етаж е "черноборсаджийството" така да го кажа. Началникът ни не се интересува от травматологията. Там работата не спира – по 27-30 пациенти са с една сестра. Така или иначе има дефицит на медицински кадри - лекари и сестри. Сегашният изпълнителен директор затвори отделението по съдова хирургия в продължение на година и повече. Не знам как съдова хирургия ще стартира отново, при положение че остана само д-р Чешмеджиев. Всички напуснаха. Те поискаха увеличение на заплатите и той ги затвори. Направи ги консултанти. Разби цялата клиника", посочи д-р Коларов.

По думите му, преди няколко дни в Колективния трудов договор между болницата и синдикатите е направена промяна за 2000 лева заплата на лекар и 1500 лв. за медицински сестри, но това още не било окончателно.

Онкология: Провалени 3 поръчки за година оставиха болници без фармацевтик за брахитерапия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com