В Девня разпространяват фалшиво писмо, че се затваря квартално училище

12407
В Девня разпространяват фалшиво писмо, че се затваря квартално училище
Снимка: Община Девня

Фалшиво писмо, че на практика основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Поляново“ на Девня няма да работи от началото на следващата учебна година, се разпространява в града.

Преди ден то стига и до кмета на общината Свилен Шитов. Това бе причина за днес той да свика спешна среща с родителите от квартала, в чието училище се обучават стотина деца.  

Припомняме, че основното училище се слива със средното „Васил Левски“ с решение на местния парламент от края на миналата година. Становище за преобразуването има от Регионалното управление на образованието – Варна, и от експертна комисия, назначена от образователния министър Красимир Вълчев.

Причината е трайна тенденция на намаляване броя на подлежащите на задължително обучение ученици и формиране на паралелки под нормативно установения минимум в основното училище.

„Направихме събрание с родители - жители на квартала, и директорката на основното училище, която прочете въпросния документ, ако може така да се нарече един лист. На него пише всичко, противоречащо както на решението на Общинския съвет, така и на заповедта на министъра. В заповедта ясно е казано, че едното училище се влива в другото, но с два административни адреса. Единият е на ул. "Капитан Петко" №26, а другият  - на ул. „Мусала“ №3 в кв. "Повеляново. Не знам поради какви причини и кой на практика е написал този лист. Това предстои да се изясни, защото там има само две имена - моето и на директора на СУ "Васил Левски", няма подписи, няма печати“, обясни градоначалникът.

Във фалшивото писмо е посочено, че учебните занятия ще се провеждат само и единствено в СУ "Васил Левски" – тоест, в сградата на основното училище няма да се провеждат учебни занятия.

(Фалшивото писмо, което се разпространява от името на кмета и директора на СУ "Васил Левски")

„А нашата идея беше само да влеем основното училище в средното, а учебните занятия да си продължат в двете сгради, с единно ръководство. Нищо друго“, подчерта Свилен Шитов.

Кметът на Девня: Покрихме 2.3 млн. лева задължения и вече имаме 2 млн. в сметката

Свилен Шитов е кмет на община Девня от 2015 г. Има висше образование и бизнес в сферата на компютърните технологии. Той е председател н...

Директорката на основното училище обяснила пред кмета, че този текст е бил даден от инспектората.

„Но аз съм провел разговор с началника на инспектората г-жа Генова. Тя ми каза, че няма такова нещо. Искам да установя кой и защо се мъчи да подведе и да заблуди родителите и жителите на квартала. Никой, включително и аз - заявявал съм го неведнъж, няма да допусна училището да не функционира. Дали на сградата ще е изписано СУ "Васил Левски" или ОУ "Св. св. Кирил и Методий" не е толкова важно, по-важно е да продължат учебните занятия от 1-ви до 7-ми клас, както е било досега“, е категоричен кметът.

По думите му има и още нещо неясно относно сливането на двете училища.

„В максимални срокове трябва да ми бъде обяснено това бездействие на училищните ръководства. Заповедта на министъра е издадена на 21-ви май тази година. С нея ясно е казано: "Считано 15.09.2020 г. преобразувам ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Девня, и СУ „Васил Левски“ – гр. Девня, в СУ „Васил Левски“ – гр. Девня, община Девня, област Варна, с официален адрес: ул. "Капитан Петко" № 26, и втори допълнителен: кв. Повеляново, ул. "Мусала" № 2". Тоест, учебният процес ще се провежда в училищата на двата посочени адреса. Изминали са повече от 2 месеца, в които ръководството на училището правоприемник не знам какви действия е предприело, тъй като във вторник, 14-ти юли, се заинтересувах, обадих се в инспектората, изисках съответната заповед и поисках да разбера случва ли се нещо и какви са действията. Когато изисках въпросната заповед, тогава са извикали и директорите, за да им кажат да започнат да работят.  Но реално е трябвало в тези два месеца да се свърши немалко по обем работа със записването на ученици“, добави Шитов.  

Пред присъстващите на срещата той заявил, че ще организира в идната седмица посещения при всички родители то квартала, за да им се обясни, че училището не се затваря, да не се притесняват, тъй като заради подобни писма и подмятания, родители вече започнали да записват децата си в училища към съседна община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com